ȚARA NĂSĂUDULUI  TRADIȚIE ȘI INSPIRAȚIE: COLECȚIA VIRGINIA LINUL jpeg

ȚARA NĂSĂUDULUI. TRADIȚIE ȘI INSPIRAȚIE: COLECȚIA VIRGINIA LINUL

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 14 iulie 2021

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită sâmbătă, 17 iulie 2021, ora 11:00, la vernisajul expoziției Țara Năsăudului. Tradiție și inspirație: colecția Virginia Linul.

Organizată în cadrul proiectului „Muzeele contează!”, expoziția este realizată cu implicarea directă a prof. univ. dr. Vasile Sebastian Dâncu, în calitate de „muzeograf pentru o zi”.

Cu acest prilej va fi lansată cartea Portul popular năsăudean. Origini. Valori. Evoluții, având-o ca autor pe dr. Virginia Linul (Editura Școala Ardeleană).

Începând cu ora 14.00, evenimentul va fi urmat de un recital organizat în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”. Vor participa: Ionică Moldovan și Taraful tradițional de la Sângeorz-Băi (coordonator: Florin Hodoroga), Floarea Cosmi, Maria Marinela Monda, Sergiu Negrean, Nucu Pandrea, Vlad Sărmaș.

***

Virginia Linul s-a dedicat, de peste două decenii, păstrării și revitalizării unei remarcabile moșteniri culturale a Țării Năsăudului: spectaculoasa sa tradiție vestimentară. În anul 2020, Virginia Linul a deschis la Salva Casa Costumului Popular – Virginia Linul, un proiect gândit și realizat personal, pe baza experienței acumulate în domeniu de-a lungul anilor. Expoziția deschisă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei prezintă o selecție semnificativă de costume populare din Țara Năsăudului, alături de creații personale realizate în colaborare cu parteneri internaționali.

„Muzeele contează!” este un proiect al Rețelei Naționale a Muzeelor din România care urmărește să ofere factorilor de decizie din România o mai bună înțelegere a activității muzeelor și să îi convingă pe politicieni că muzeele au nu numai o valoare culturală și educativă, ci și una socială și economică semnificativă pentru societate. Proiectul este inspirat din experiența internațională în domeniu. Începând cu anul 2018, Network of European Museum Organisations (NEMO) organizează stagii în muzee pentru politicienii europeni, preluând modelele aplicate anterior cu succes în Țările de Jos și în Finlanda. La rândul său, American Alliance of Museums (AAM) organizează anual Museums Advocacy Day, cu participarea congresmenilor din Senat și din Camera Reprezentanților.

În România, în cadrul proiectului „Muzeele contează!” sunt organizate patru sesiuni de practică de o zi în muzee din București, Cluj-Napoca, Iași și Zalău pentru patru reprezentanți importanți ai mediului politic, cu influență și activitate asupra sectorului cultural.

În acest context, Muzeul Etnografic al Transilvaniei are privilegiul de a colabora cu sociologul Vasile Sebastian Dâncu, membru al Comisiei pentru cultură a Senatului României.

Profesor la Facultatea de Sociologie a Universității din București, membru al European Society for Opinion and Marketing Research (ESOMAR) și al Asociației Sociologilor din România, Vasile Sebastian Dâncu a avut o activitate politică prodigioasă, deținând, printre altele, funcțiile de Ministru al Informațiilor Publice (2000-2003), Președinte al Agenției pentru Strategii Guvernamentale (2003-2004), Viceprim-ministru și Ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (2015-2017).

Originar din Runcu Salvei, Vasile Sebastian Dâncu este un promotor pasionat al tradițiilor Țării Năsăudului și al proiectelor de revitalizare a acestora, care pot constitui modele de urmat pentru comunitățile rurale din toate regiunile României.

Vă așteptăm!

# Muzeele contează!