Autor 607 vizualizări


Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă vernisajul micro-expoziţiei “Tabloul votiv al lui Neagoe Basarab şi al familiei sale”, din cadrul proiectului “Exponatul lunii”, ce va avea loc vineri, 16 noiembrie 2012, începând cu orele 12.00, la sediul instituţiei din Calea Victoriei, nr. 12.

După un complicat proces de restaurare, Muzeul Național de Istorie a României va prezenta publicului o capodoperă a artei medievale, care este în același timp și una dintre cele mai cunoscute imagini ale Evului Mediu ro

mânesc:fresca cu tabloul votiv al domnitorului Neagoe Basarab și al familiei sale de la Mănăstirea Curtea de Argeş. Alături de acesta va fi expusă și fresca cu portretul domnitorului Radu cel Mare, de asemenea „recondiționată” în urma unei minuțioase și complicate operațiuni de restaurare.

Prezentarea acestei minunate opere de artă este cu atât mai potrivită cu cât, în 2012, s-au împlinit 500 de ani de la preluarea tronului Țării Românești de către Neagoe Basarab, domnitor ce s-a remarcat mai ales prin grija arătată culturii și bisericii. Este suficient să amintim că în timpul său a fost ridicată mânăstirea de la Curtea de Argeș, că a fost repusă în funcţiune tipografia adusă în Valahia, în 1508, de călugărul sârb Macarie și că domnitorul însuși este autorul primei lucrări de tip parenetic din spaţiul românesc, redactată între 1517-1521, în limba slavonă:„Învăţăturile bunului şi credinciosului domn al Ţării Româneşti Neagoe Basarab Voievod către fiul său Teodosie Voievod”.

Piesa principală a expoziției de la Muzeul Național de Istorie a României îl prezintă pe domnitorul Neagoe Basarab alături de soția sa, Despina Miliţa (ce se trăgea din dinastia Brancovici, ultima dinastie domnitoare a Serbiei medievale) și cei şase copii ai lor:Ion, Petru, Anghelina, Teodosie, Stana şi Ruxanda.
Muzeul Naţional de Istorie a României a iniţiat în perioada 2008-2009 conservarea şi restaurarea celor două fragmente de pictură murală extrase de la Biserica Episcopală din Curtea de Argeş. Picturile se aflau într-o stare avansată de degradare, prezentând numeroase probleme de conservare datorate tehnicii de execuţie mixte “a fresco” şi “a secco” dar şi a intervenţiilor necorespunzătoare, de întreţinere, a degradărilor accidentale şi a unor intervenţii de repictare realizate în timp. Procesul metodologic a avut un caracter de conservare, de recuperare, protejare şi punere în valoare a fragmentelor existente, iar operaţiunile de restaurare la nivelul picturilor murale extrase s-au încadrat în această strategie metodologică.
Lucrările de restaurare au fost coordonate de lect.univ. dr. Romeo Gheorghiţă, din echipa sa făcând parte restaurator expert Sorina Gheorghiţă și studenţii:Cristiana Banu, Maria Coltofean, Ana Chiricuţă, Violeta Pârvu. Analizele fizico-chimice au fost realizate de cercetător ing. Gheorghe Niculescu și biolog conservator Virginia Diaconescu.
Micro expoziţia va fi deschisă în perioada 16 – 26 noiembrie 2012 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.