Sunteţi gata de TIFF? jpeg

Sunteţi gata de TIFF?

Festivalul Internaţional de Film Transilvania se va desfăsura anul aceasta în perioada 27 mai-5 iunie, iar Clujul va deveni, ca de fiecare dată, un adevărat El Dorado al cinefililor. Poveşti incitante, dar şi portrete ale unor mari personalităţi din industria cinematografică fac parte din „meniul” acestei a XV-a ediţii.

 În timpul festivalului vor rula numai filme unul şi unul, nominalizate la Oscar sau premiate la Berlin, Cannes, Veneția, Toronto, Locarno și San Sebastian. Două dintre cele mai aşteptate pelicule sunt „A War”(r. Tobias Lindholm) şi „Embrace of the Serpent”(r. Ciro Guerra), ambele fiind nominalizate la Oscar la categoria Cel mai bun film străin. „A War”este o dramă de război, care spune povestea unei trupe militare daneze, care luptă în Afghanistan împotriva talibanilor. Cu toate că scopul lor primordial este protejarea civililor, comandantul lor, Claus M. Pedersen, este acuzat că ar fi comis crime de război, lucru care are grave repercusiuni asupra familiei sale de acasă. Cel de-al doilea film, „Embrace of the Serpent”, considerat una dintre revelaţiile anului, tratează povestea şamanului Karamakate, ultimul supravieţuitor al tribului său de pe Amazon.

Această ediţie este una specială şi datorită faptului că este inaugurată o secţiune intitulată Cinema, Mon Amour, ca un omagiu adus cinematografiei. Secţiunea reuneşte o serie de documentare impresionante, care prezintă spectatorului numeroasele chipuri ale artei cinematografice:de la portrete ale regizorilor şi actorilor celebri, curente cinematografice, filmele de cult şi impactul lor social la mecanismele şi tehnicile realizării unui film, sau importanţa sălilor şi arhivelor de cinema. Filmul care stă la baza înfiinţării acestei secţiuni, cu titlul omonim, aduce în prim-plan istoria cinematografelor de stat abandonate din România.