Știința în umbra comunismului jpeg

Știința în umbra comunismului

📁 Recomandări de film
Autor: Irina Manea
🗓️ 15 septembrie 2014

Începutul lunii octombrie ne aduce ceva cu totul special:o incursiune în problematica relație dintre mediul academic și regimul totalitar, realizată în forma unei drame filmate în alb-negru ce poartă semnătura lui Andrei Gruzsniczki.

Filmul „Quod erat demonstrandum” reușește să capteze nu doar elementele concrete din România anilor ’80, ci și atmosfera intangibilă, cuprinzând o paletă întreagă de sentimente, de la speranță la precauție, dezamăgire şi frică. Pelicula urmărește poveștile a doi cercetători aflați în conflict cu Securitatea, revelând astfel multitudinea de compromisuri la care recurgeau mulţi, cu riscul degradării sufletești.

Poate cel mai însemnat lucru pe care îl reușește echipa lui Gruzsniczki este recrearea perioadei respective, de la costumația adecvată la cozile de mașini sau lumea care vindea sticle pentru a supraviețui. Şi, în profunzime, nemulțumirile și neîncrederea față de regim, nenumăratele trădări și frumosul vis al lumii de dincolo de granițe.

Natura distrugătoare a tacticilor Securităţii

În centrul narațiunii îl găsim pe matematicianul Sorin Pârvu (Sorin Leoveanu), un vizionar;spre nenorocul lui, omul de ştiinţă nu este însă membru PCR și nici nu se arată dispus spre colaborare, ceea ce îi îngrădește posibilitatea obținerii unui doctorat. Totodată, acesta mai are și curajul de a trimite unei publicații americane un articol despre o nouă teoremă, fără a primi aprobarea autorităților, ceea ce îl clasifică drept un element perturbator cu legături îndoielnice cu alte state. Alecu (Florin Piersic Jr.) este însărcinat cu investigarea cazului.

O veche prietenă a lui Sorin, Elena Buciuman (Ofelia Popii), specialistă în computere, încearcă să își urmeze soțul, cercetător în Franța, dar se lovește la rându-i de obstacolele Securității. Alecu, investigatorul îndoctrinat și frustrat din cauza nepromovării, o urmărește și pe Elena. Se folosește în acest sens și de ajutorul fostului coleg de clasă al lui Sorin, Lucian (Dorian Bogută), informator care se bucură de tot luxul grație colaborării.

În esență, nimeni nu crede cu adevărat că teorema are vreo legătură cu siguranța statală;dar încercările de discreditare ale lui Alecu, susținut de superiori, punctează paranoia care predomina în regimul Ceaușescu, când legăturile de prietenie se speculau și manipulau în vederea provocării unui act de trădare. Sintagma „quod erat demonstrandum”, folosită la finele concluziilor matematice, se transferă pe planul uman, unde este demonstrată natura distrugătoare a tacticilor Securității, corodând afecțiunea dintre oameni în schimbul recompenselor profane.

„Quod Erat Demonstrandum” a avut premiera mondială în noiembrie 2013, la Festivalul Internaţional de Film de la Roma, unde a câştigat premiul special al juriului condus de regizorul american James Gray. Au urmat selecţii în competiţiile festivalurilor internaţionale de la Göteborg şi Vilnius şi Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden. Filmul a câştigat și marele premiu Golden Taiga la cea de-a 12-a ediţie a International Debut Film Festival, care s-a desfăşurat în oraşul Khanty-Mansiisk din Siberia. Cu alte cuvinte, o producție ce nu trebuie ratată. Din 10 octombrie în cinematografe.