Top 10 lucruri de ştiut despre     Steagul lui Ştefan cel Mare jpeg

Steagul lui Ştefan cel Mare va fi expus la Muzeul Naţional de Istorie a României

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 4 iulie 2011

Muzeul Naţional de Istorie a României va expune în luna iulie, în seria de micro-expoziţii "Exponatul lunii", un obiect liturgic excepţional, cunoscut sub denumirea de "Steagul lui Ştefan cel Mare", informează un comunicat al instituţiei.

Exponatul este o broderie bizantină realizată în secolul al XV-lea, care îl înfăţişează pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, socotit un simbol al biruinţei militare. Iconografia şi încadrarea cronologică a piesei au creat iniţial confuzia că ar fi vorba despre un steag de luptă al voievodului Ştefan cel Mare, dar absenţa stemei Moldovei, caracteristică stindardelor militare, nu susţine ipoteza amintită.

Broderia îl înfăţişează pe Sfântul Gheorghe aşezat pe un tron, având tălpile sprijinite pe un balaur înaripat, cu trei capete. Pe steag sunt brodate două inscripţii-una în limba slavonă cu o rugăciune a domnitorului Ştefan cel Mare către Sfântul Gheorghe-şi alta în limba greacă "Sfântul Gheorghe din Ca[p]padocia", care nu pomeneşte însă faptul că steagul ar fi fost dăruit de Ştefan cel Mare unei mănăstiri de la Athos, aşa cum se obişnuia în epocă.

În primăvara anului 1917, pe când România se afla în război, prin efortul consulului general al României la Salonic, G. C. Ionescu, şi cu ajutorul generalului francez Maurice Sarrail, comandantul armatelor aliate din Salonic, Regatul Român a recuperat acest preţios obiect de la Mânăstirea Zographou de pe Muntele Athos.

În martie 1917, consulul comunica Ministerului Afacerilor Externe că generalul francez i-a predat drapelul, care ulterior a fost trimis Legaţiei României de la Paris la bordul unui vas de război francez. Iniţiativa recuperării preţiosului obiect i-a aparţinut marelui om politic Ion I. C. Brătianu (1864-1927). În cele din urmă, la 22 februarie 1920, Ministerul de Război preciza că steagul lui Ştefan cel Mare a fost predat Marelui Stat Major, pentru a fi depus la Muzeul Militar.

"Steagul lui Ştefan cel Mare" a fost supus unui proces complex de restaurare, care a durat mai bine de şapte ani. Iniţial, broderia a fost lucrată pe suport de mătase, dublată cu o ţesătură din in. Suportul din mătase s-a degradat de-a lungul timpului şi a fost înlocuit de călugări, din neştiinţă, cu catifea de calitate inferioară, prin decuparea şi lipirea cu clei organic a piesei pe noul suport, intervenţie total necorespunzătoare, care a afectat starea originală a piesei.

"Steagul lui Ştefan cel Mare" va fi "Exponatul lunii" la Muzeul Naţional de Istorie a României", în luna iulie, de miercuri până duminică, între orele 10, 00 şi 18, 00.

Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc miercuri, 6 iulie, de la ora 11, 00, în prezenţa ambasadorului Franţei în România, Henry Paul, ambasadorului Republicii Moldova, Iurie Reniţă, şi a oficialilor Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.