Spotlight: abuzurile preoţilor catolici, în lumina reflectoarelor jpeg

Spotlight: abuzurile preoţilor catolici, în lumina reflectoarelor

📁 Recomandări de film
🗓️ 26 februarie 2016

Filmul „Spotlight”, în regia lui Tom McCarthy, aduce în prim plan o anchetă jurnalistică, din anul 2001, a ziarului cu tradiţie „Boston Globe”, care tratează o problemă veche de câteva secole:molestarea copiilor de către preoţii catolici.

Ideea anchetei aparţine noii conduceri a ziarului, în special lui Marty Baron – şi cinci jurnalişti ai Departamentului de investigaţii al ziarului pornesc în căutarea dreptăţii. Situaţia e însă foarte sensibilă:majoritatea victimelor proveneau din familii defavorizate, iar preoţii catolici aveau o influenţă foarte mare în societate. Din distribuţie fac parte Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Brian d’Arcy James şi Michael Keaton. „Spotlight” va rula în cinematografe din 26 februarie.

Povestea reală începe în iulie 2001, când editorului şef, Marty Baron, îi stârneşte curiozitatea un articol al reporterului de investigaţii, Eileen McNamara, cu privire la derularea unui proces de molestare sexuală a unui minor de către un preot catolic. Probele procesului au fost sigilate de către judecător, parcursul procesului nu a fost făcut public, iar preotul a fost declarat nevinovat. Intrigat de aceste fapte, editorul împreună cu echipa de jurnalişti de investigaţii ai ziarului Globe pornesc o investigaţie. Acţiunea a început cu cazul preotului John J. Geoghan, căruia i-a fost permis să-şi păstreze slujba, în ciuda faptului că timp de 30 de ani a fost acuzat de abuzarea sexuală a unor tineri enoriaşi. Cazul preotului Geoghan s-a dovedit a fi doar vârful icebergului, ancheta dovedind că există aproximativ 250 de astfel de preoţi cu comportament indecent.

Un alt episod intrigant, dar în acelaşi timp real, este mărturia reverendului Ronald H. Paquin. El recunoaşte că a molestat timp de 15 ani băieţi, în două parohii diferite, până în 1989, când Arhidieceza a hotărât să îl dea afară. De asemenea, Paquin povesteşte că în adolescenţă el însuşi a fost molestat de către un preot catolic.

Cu toate că Biserica Catolică din Boston avea o putere politică impresionantă, şi punea presiune pe instituţii precum Globe, preoţii cărora li s-a dovedid vinovăţia au fost daţi afară din cler. Iniţial, adevărata echipă de jurnalişti Spotlight a intervievat peste 40 de oameni, însă din 2002 când scandalul era pe prima pagină a ziarelor, mai multe victime au ieşit în faţă, spunându-şi povestea.