Simpozionul Scoala de Arte a pictorului M H  Maxy png

Simpozionul Scoala de Arte a pictorului M.H. Maxy

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Bindar Cristian
🗓️ 9 decembrie 2016

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita luni, 12 decembrie, ora 11:00, la SimpozionulŞcoala de Arte a pictorului M. H. Maxy.

In cadrul acestui eveniment vor lua cuvantul:Călin Stegerean, directorul Muzeului Naţional de Artă al României, Alma Redlinger, pictoriţă formată la Şcoala lui Maxy, precum şi Luiza Barcan, Adrian Buga, Florin Buhuceanu. Simpozionul face parte din seria de evenimente din programul Diagonale, un program al Institutului Cultural Român, dedicat dialogului intercultural, coordonat de Mihaly Zoltan Nagy, vicepreşedinte ICR.

Max Hermann Maxy (1895–1971), membru marcant al avangardei româneşti, fondator al revistei de avangardă „Integral”, în ciuda statutului său de artist important cunoscut pe plan naţional şi internaţional, a suferit de pe urma legilor antisemite promulgate începând cu anul 1940. Cu toate acestea, nu s-a resemnat şi a iniţiat în anul 1941, la Bucureşti, o şcoală particulară, numită Şcoala de Arte pentru Evrei, întrucât, în baza legilor antisemite, tinerii evrei nu mai aveau dreptul de a urma studii superioare în universităţile de stat. Dotat cu calităţi pedagogice de excepţie, recunoscute şi de studenţii pe care i-a avut în perioada postbelică, atunci când a devenit profesor universitar la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, Maxy a format în şcoala sa, în acea perioadă atât de grea pentru tinerii evrei, mai multe viitoare personalităţi ale artelor plastice. Este vorba în primul rând Alma Redlinger (n. 1924, Bucureşti) şi Mimi Şaraga Maxy (1923, Bucureşti–2006, Paris), dar şi de Yvonne Hassan (n. 1925, Bucureşti), Eva Cerbu (1924, Bucureşti–2008, Bucureşti).

Accesul se va face prin Curtea de Onoare, intrarea A2, Calea Victoriei nr. 49-53.

Bibliografie:http://www.mnar.arts.ro/evenimente-muzeu/eveniment/96-simpozionul-%C5%9Fcoala-de-arte-a-pictorului-m-h-maxy