„Sieranevada”: efectul de catharsis jpeg

„Sieranevada”: efectul de catharsis

📁 Recomandări de film
🗓️ 31 august 2016

De la ultimele ore ale unui bătrân murind, în „Moartea domnului Lăzărescu”, Cristi Puiu sare câteva etape pentru următorul său film, şi îşi proiectează acţiunea la parastasul de 40 de zile. Aflat la graniţa dintre umor negru şi dramă domestică, filmul părintelui noului val cinematografic românesc are în prim-plan întâlnirea dintre doctorul Lary şi familia sa, eveniment deloc agreabil pentru acesta. „Sieranevada” e un film despre adevărul interior, înfruntarea temerilor personale şi mentalitatea colectivă post-decembristă. 

 Cel mai recent film al regizorului Cristi Puiu este plasat într-o perioadă agitată şi tristă, când realităţile politico-sociale erau destul de tulburi:trei zile de la atentatul „Charlie Hebdo”.

Trecuseră 40 de zile de la moartea tatălui său, iar Lary, împreună cu tânăra lui soţie, Laura, sunt obligaţi să participe la parastas. Conform tradiţiei creştin-ortodoxe, la împlinirea acestui termen, familia se strânge la masă în memoria decedatului. De cele mai multe ori, evenimentul începe cu preotul care sfinţeşte bucatele şi se termină cu poveşti hazlii sau certuri, după caz. Chiar şi regizorul punctează în film rolul mâncării, dar în special al băuturii:în aşteptarea lui Lary, care întârzie, cei deja sosiţi nu se pot aşeza la masă – dar pentru ca aşteptarea să fie mai dulce, ei beau:reţeta pentru dezastru.

sieranevada jpg jpeg

Într-un spaţiu mic, delimitat, claustrofobic, al unui apartament dintr-un bloc comunist, începe un şir de conversaţii deloc coerent. Spiritele se încing în momentul în care tradiţia e pe punctul de a fi încălcată:Lary refuză să poarte costumul tatălui său, aşa cum se cerea. Apoi, un alt fiu al decedatului dă startul teoriilor conspiraţioniste:fel de fel de legături ciudate între atentatul din 11 septembrie, „Charlie Hebdo” şi alte bombardamente. Totul continuă cu diferenţa dintre generaţii:o mătuşă în vârstă care elogiază regimul comunist îşi supără nepoata, mult prea nonconformistă pentru gusturile sale. Ultimii veniţi, Laura şi Lary, tocmai ce încheiaseră o ceartă, cauzată de un detaliu, o neatenţie.

„Sieranevada” este un film despre rezultatul dintre tradiţie şi efectele regimului comunist, care încă mai au ecou în România anului 2015, despre sentimentele unei familii puse sub lupă. Pelicula lui Cristi Puiu a fost prezentată oficial în cadrul Festivalul Internațional de Film de la Cannes, iar în cinematografele din România are premiera pe 9 septembrie.