Samaritenii din Markowa png

Samaritenii din Markowa

Perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial a însemnat, printre altele, solidaritate şi sacrificiu. Astfel de buni samariteni au fost membrii familiei Ulma. Soarta crudă a soţilor Józef și Wiktoria, şi a celor şase copii este prezentată ca un exemplu al umanităţii absolute şi al sacrificiului suprem în expoziţia „Samaritenii din Markowa”. Documentele inedite şi dovezile credinţei în omenire stau la dispoziţia publicului începând cu 22 martie până pe 17 aprilie, în cadrul Muzeul Municipiului București.

Statisticile sunt nemiloase:din aproximativ 3, 5 milioane de polonezi, de credinţă iudaică au reuşit să supravieţuiască ocupaţiei naziste puţin peste 100.000. Pentru mulţi, natura le-a fost sprijin, alţii însă au găsit suflete bune care să îi adăpostească. Naziştii au fost cât se poate de clari:cine ascundea sau ajuta în vreun fel un evreu, era pedepsit cu moartea. Cu toate acestea, se pare că aproape un milion de polonezi şi-au riscat vieţile, ajuntându-şi semenii.

Ca un caz particular, familia Ulma, agricultori simplii, au ascuns în propria gospodărie, începând cu 1942, opt evrei. Doi ani mai târziu, pe 24 martie 1944, în urma unui denunţ, cele două familii au fost împuşcate de către nazişti. Cei opt evrei, soţii Wiktoria și Józef Ulma, şi cei şase copii ai lor, cu vârste cuprinse între jumătate de an şi 8 ani. Ca tragedia să ia un aspect şi mai sumbru, Wiktoria era însărcinată în luna a noua.