S a întâmplat și s ar fi putut întâmpla  Expoziție memorială dedicată arhitectului Makovecz Imre jpeg

S-a întâmplat și s-ar fi putut întâmpla. Expoziție memorială dedicată arhitectului Makovecz Imre

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 3 septembrie 2015

În perioada 16 august–26 septembrie 2015 Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei vă invită să vizitați expoziția temporară intitulată „S-a întâmplat și s-ar fi putut întâmpla. Expoziție memorială dedicată arhitectului Makovecz Imre”.

Expoziția este dedicată lui Imre Makovecz – un arhitect maghiar de renume mondial, care a trăit între anii 1935-2011 și a fost un exponent de marcă al așa-numitei arhitecturi organice, una dintre cele mai inovatoare tendințe din arhitectura contemporană.

Expoziția constituie un bun prilej pentru cunoașterea arhitecturii organice maghiare din secolul al XX-lea, precum și a celui mai important reprezentant al acesteia. Imre Makovecz a lăsat în urma sa câteva sute de clădiri, cu diverse destinații:biserici, universități, cămine culturale sau piscine, realizate într-un stil aparte. În vederea realizării acestora, arhitectul maghiar a apelat la materiale de construcții tradiționale, folosind în special lemnul.

În concepția lui Makovecz, o clădire trebuie să arate ca și cum partea de jos ar ieși din pământ, iar acoperișul ar coborî din cer. Arhitectura lui este „organică”, urmărind contopirea construcțiilor cu natura și încadrarea armonioasă a acestora în peisaj.

Dintre operele importante ale acestuia amintim:Biserica Evanghelică din Siófok, Biserica „Sfântul Spirit” din Paks, complexul de clădiri al Universității Catolice „Pázmány Péter” din Piliscsaba, Casa de cultură ”Hagymaház” de la Makó sau piscina din Eger. De asemenea, Makovecz a realizat pavilionul maghiar din cadrul expoziției universale din 1992 de la Sevilla. În România, stilul său este prezent la Sfântu Gheorghe sau la Miercurea Ciuc, unde arhitectul maghiar a proiectat edificii de cult în maniera sa inconfundabilă.

O construcție remarcabilă în stil Makovecz a fost ridicată și în orașul Cluj:Biserica Reformată din Cartierul Grigorescu, în realizarea căreia un rol deosebit îi revine și arhitectului Müller Csaba.

kmn2015 makovecz ro 724x1024 jpg jpeg