S a descoperit un tablou necunoscut de Bruegel cel Bătrân jpeg

S-a descoperit un tablou necunoscut de Bruegel cel Bătrân

📁 Biografii
Autor: Dana G. Ionescu
🗓️ 29 septembrie 2010

Restauratorii de la Muzeul Prado susţin că au scos la lumină o lucrare neştiută a celebrului pictor din secolul al XVI-lea. Anunţul oficial a fost dat publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute, când specialiştii au fost siguri de rezultatul testelor efectuate.

„Vinul de la sărbătoarea Sf. Martin" prezintă numeroase caracteristici ale artei vechiului maestru al picturii flamande şi analizele efectuate o perioadă mai lungă au confirmat că este vorba despre o lucrare necunoscută a artistului supranumit şi Bruegel Ţăranul, şi nu despre o pictură a fiului său, care nu s-a ridicat la înălţimea artei tatălui, susţin experţii.

Muzeul Prado din Madrid, care are numai unul dintre cele 40 de tablouri ale celebrului artist, „Triumful morţii", a primit lucrarea spre analiză de la proprietari privaţi. „Vinul de la sărbătoarea Sf. Martin" face parte dintr-una dintre cele mai bogate colecţii de artă private din Spania, iniţiată în veacul al XVII-lea de ducele de Medinaceli. Se crede că acesta ar fi achiziţionat lucrarea la un preţ de trei ori mai mare decât cel plătit pentru „Tocătoarele" lui Diego Velásquez.

Până anul trecut, când au încercat să vândă pictura deteriorată, proprietarii au fost încredinţaţi că lucrarea în curs de restaurare este opera lui Bruegel cel Tânăr. Însă după testele cu raze X efectuate luna aceasta, bănuiala experţilor a fost confirmată:„Vinul de la sărbătoarea Sf. Martin" a fost pictat de Pieter Bruegel cel Bătrân. Aceasta este cea mai mare operă semnată de pictorul flamand denumit în timpul vieţii „noul Bosch", având o lăţime de 148 de centimetri şi o lungime de 270, 5 centimetri.

Un eveniment irepetabil

Restauratorii au conturat o altă ipoteză cu privire la autor după ce au înlăturat primul strat de depuneri. Săptămâna trecută, când presa şi specialiştii au fost invitaţi să vadă tabloul, Pilar Silva Marato, coordonatorul Departamentului de Pictură Flamandă al Muzeului Prado, a explicat că descoperirea a fost „o surpriză de proporţii". „De foarte mult timp nu s-a mai făcut o descoperire de o asemenea importanţă în ce priveşte opera lui Bruegel cel Bătrân", a adăugat expertul.

Curăţând pânza, analizând pigmentul, materialul şi tuşa penelului, restauratorii şi-au dat seama că autorul ar putea fi altcineva decât Bruegel cel Tânăr. „Tuşa sigură, utilizarea luminii pe chipurile personajelor şi câteva dintre recipientelezugrăvite în lucrare, umbrele şi nuanţele de culoare sunt caracteristice picturii lui Bruegel cel Bătrân", a explicat Pilar Silva Maroto, adăugând: „La 6 septembrie, radiografiile au arătat semnătura artistului şi datarea lucrării, cu cifre romane: 1565-1568."

„Descoperirea unui tablou necunoscut al lui Pieter Bruegel cel Bătrân este un eveniment ieşit din comun şi irepetabil", a comentat Angeles Gonzelez Sinde, ministrul spaniol al Culturii. Oficialul nu a precizat cât este dispusă Spania să plătească pentru această pictură, dar a menţionat că va depune toate eforturile pentru ca ea să rămână în ţară.

Festinul lăcomiei

Muzeul este în negocieri pentru achiziţionarea lucrării, iar preţul de pornire ridicându-se la 7 milioane de euro. Cotidianul „El Pais" apreciază că el poate ajunge până la 25 de milioane pe piaţa privată.

Lucrarea, aflată acum într-un spaţiu special de la subsolul muzeului, unde continuă procesul de restaurare, este o compoziţie cu aproximativ de 100 de personaje care sărbătoresc deschiderea butoaielor cu primul vin al sezonului. Ţărănci şi copii, hoţi, beţivani şi cerşetori se înghesuie să prindă o picătură din licoare, la sărbătoarea Sfântului Martin din Ţările de Jos. Imaginea este un fel de Turnul Babel, a fost de părere coordonatorul Departamentului de Pictură Flamandă al instituţiei.

„Printr-un reuşit tur de forţă, pictorul cenzurează obiceiurile epocii şi creează un fel de munte din oameni care sunt sclavi ai lăcomiei", a comentat expertul.

Celebrul „Turnul Babel“ (1563) este proprietatea Kunsthistoriches Museum de la Viena

image