„Rocker“, drama despre rudele dependenţilor de droguri, intră în cinematografele româneşti jpeg

„Rocker“, drama despre rudele dependenţilor de droguri, intră în cinematografele româneşti

📁 Istoria Filmului
🗓️ 20 februarie 2013

Marian Crişan, regizorul filmului Rocker, care intră vineri, 22 februarie, în cinematografele din România, a declarat că a dorit ca pelicula pe care o semnează să trateze mai degrabă drama rudelor persoanelor dependente de droguri, informează Mediafax.

Pelicula a avut premiera internaţională la Festivalul Internaţional de la San Sebastian, unde a participat în competiţia secţiunii „Nuevos Directores“ (Noi regizori). În România, producţia va putea fi văzută începând cu 22 februarie în Bucureşti, Cluj, Oradea, Constanţa, Braşov, Craiova şi Târgu-Mureş.

Filmul spune povestea lui Victor, un rocker de 45 de ani, a cărui dragoste pentru fiul său Florin depăşeşte limitele a ceea ce este social şi moral acceptat. Viaţa de zi cu zi a tatălui orbitează în jurul fiului său, dependent de droguri. Disperat şi gata de a depăşi orice obstacol pentru a-i asigura fericirea, Victor ajunge să fure şi să se umilească. Pe lângă legătura de sânge, ceea ce îi uneşte şi mai mult pe cei doi este muzica rock.

Marian Crişan a povestit marţi, într-o conferinţă de presă, că ideea de a face un film despre dependenţii de droguri este una mai veche. De altfel, Crişan a şi realizat pe această temă un documentar intitulat „Luni“, al cărui protagonist este cântăreţul Sişu. ƒ„M-am inspirat din viaţa unui rapper, după care am ajuns să cunosc viaţa în familiile care au probleme cu rudele dependente de droguri şi am încercat să îi urmăresc mai mult pe cei de lângă dependenţi. Viaţa lor este distrusă. Cei care se droghează oricum sunt «duşi» (...) rockul a fost un fel de liant“, a spus regizorul. Cele două roluri principale din film sunt deţinute de Dan Chiorean, tatăl, şi Alin State, tânărul dependent, ambii aflaţi la prima experienţă cinematografică. De asemenea, în film există şi foarte mulţi actori amatori, printre care un prieten de-ai lui Marian Crişan, care cântă într-o trupă rock de zece ani, în Salonta.

Anca Puiu, producătoarea filmului „Rocker“, a subliniat importanţa documentării. „Îmi aduc aminte că a venit Marian după o întâlnire de cinci ore cu părinţii unui tânăr care se droghează şi era absolut răvăşit. Spunea «Nu ştiam ce să fac... ce întrebări să le pun oamenilor ălora?... nu cred că pot să fac filmul ăsta»“, a povestit producătoarea.

În perioada de documentare şi de producţie a filmului, Marian Crişan a trăit numeroase experienţe care l-au făcut să-i înţeleagă mai bine pe dependenţii de droguri şi, mai ales, pe cei apropiaţi lor. „Am întâlnit un bărbat care avea doi fii dependenţi de droguri, unul de 38 de ani şi unul de 30 de ani. Stăteau împreună într-un apartament în care omul acesta pusese o uşă de exterior metalică la sufragerie:el stătea de o parte a uşii, fiii lui-de alta. Aşa este viaţa lor... să stai într-un apartament cu două uşi de exterior", a mai spus regizorul. 

Şi Alin State, care joacă rolul fiului dependent de droguri, a trebuit să se documenteze despre aceste situaţii. „Am stat foarte mult timp cu un tânăr. Am intrat la el şi i-am spus că joc în film şi vreau să văd cum e. M-a întrebat: «Ai văzut 'Requiem for a Dream»?'. «Da». «Ei, exact aşa e!»", şi-a amintit Alin State. "Chiar sper că dacă vede cineva cum îşi bagă ăla acul în film, să spună «Eu nu o să fac niciodată aşa ceva». Chiar sper", a adăugat actorul.

Filmările au avut loc la Oradea, unde Marian Crişan a avut tot sprijinul posibil din partea autorităţilor, după cum a precizat regizorul. „Am filmat cum am vrut, când am vrut, fără să dăm niciun ban“, a povestit regizorul.

„Rocker“, o nouă producţie Mandragora, este cel de-al doilea lungmetraj al lui Marian Crişan, alături de filmul de debut „Morgen“ (2010, premiat în importante festivaluri de film precum cele de la Locarno, Salonic, Reykjavik) şi de scurtmetrajul „Megatron“, distins cu Palme d'Or la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2008.

sursa: