Reţetă de pe vremea Imperiului Roman, gătită în weekend la Porolissum  Vezi programul Festivalului de Reconstituiri Istorice jpeg

Reţetă de pe vremea Imperiului Roman, gătită în weekend la Porolissum. Vezi programul Festivalului de Reconstituiri Istorice

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Olimpia Man
🗓️ 3 august 2012

Cunoscutul bucătar Mircea Groza va găti în acest weekend, la Castrul Roman Porolissum de la Moigrad, carne de pasăre cu sfeclă şi ierburi aromatizate, după o reţetă datând de pe vremea cucerii Daciei de către romani.

Maestrul Groza a dezvăluit pentru Adevărul puţin de secretele vechii reţete. "Va avea carne de găină, sfeclă, mult mărara, ceapă, coriandru şi chimen, alături de care vom servi "panis militaris", adică pâine militară, de care mâncau, pe vremuri, soldaţii", explică el.

Festinul culinar are loc în cadrul unei noi ediţii a Porolissum Fest, un festival de reconstituiri istorice organizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. Ediţia de anul acesta are ca temă „Romani şi barbari la graniţa de nord – vest a Daciei şi oferă amatorilor de istorie reconstituiri ale unor lupte celebre şi acea perioadă, concursuri de tras cu arcul, aruncatul bolovanului şi multe altele. De asemenea, organizatorii au pregătit standuri de la care vor putea fi cumpărate replici ale celor mai importante artefacte descoperite pe siturile arheologice din judeţ.

Programul festivalul începe astăzi, 3 august, cu o masă rotundă, însă activităţile pentru publicul larg încep mâine, 4 august, cu excursii organizate la obiective arheologice şi turistice din apropiere de Porolissum.

Duminică, 5 august, sărbătoarea de la Castrul Roman Porolissum de la Moigrad începe de la ora 12.00 cu reconstituirea funerariilor împăratului Traian.