Recomandare TV   Gladiatorii  de altădată jpeg

Recomandare TV - Gladiatorii de altădată

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 20 decembrie 2010

Documentarul „Gladiatorii renăscuţi“ dezvăluie rezultatele unor investigaţii criminalistice extinse asupra a peste 80 de schelete ale unor tineri bine făcuţi, exhumaţi din grădinile unei case din York (Anglia).

Rămăşiţele, mai mult de jumătate decapitate, au fost descoperite în timpul unor lucrări de construcţie în anul 2004 şi datează de la sfârşitul secolului 1 î.Hr. şi până în secolul al IV-lea d.Hr.

Se estimează că peste un milion de gladiatori au murit luptând în arenele din Imperiul Roman. Până astăzi, niciun schelet complet al unui gladiator nu a fost găsit. Arheologii spun că cimitirul din York (nordul Angliei) este cel mai bine păstrat cimitir al gladiatorilor romani şi că scheletele aparţin unor profesionişti care au luptat şi au murit pentru distracţia conducătorilor romani. Documentarul „Gladiatorii renăscuţi“ arată că oamenii îngropaţi la York proveneau din diverse părţi ale Imperiului Roman, incluzând probabil Europa Centrală şi de Est şi Africa de Nord.

Experţi în antropologie judiciară, arheologi şi chirurgi ortopezi vorbesc despre descoperirile lor, luminând practicile întunecate ale jocurilor gladiatorilor romani. Oamenii au fost îngropaţi cu grijă şi respect, majoritatea în morminte individuale. 14 dintre ei au fost îngropaţi cu bunuri care să-i însoţească pe lumea cealaltă. Pe unul dintre schelete apare muşcătura unui leu sau a unui tigru. O astfel de rană putea să fie obţinută, potrivit specialiştilor, numai în arenă. Este puţin probabil ca un bărbat care nu era gladiator să fie ucis de un asemenea animal şi să aibă şi alte răni din luptă, plus să fie decapitat.

Alte dovezi importante că în mormântul din York s-au găsit schelete de gladiatori sunt asimetriile substanţiale ale braţelor – un braţ drept mai lung şi mai puternic, o trăsătură menţionată în literatura antică romană ca fiind legată de gladiatori şi de faptul că aceştia începeau antrenamentele cu arme la vârsta adolescenţei;o mare varietate de răni de arme vindecate sau nu;lovituri de ciocan la nivelul capului – o lovitură de graţie cunoscută a gladiatorilor, asemănătoare cu descoperirile făcute într-un alt cimitir al gladiatorilor, la Ephesus, în Turcia. Dovezile criminalistice extrase din rămăşiţele lor se concentrează pe şase tipuri de gladiatori descoperiţi la York:Bestiarius-„luptătorul cu animalele“, Secutor-„urmăritorul“, Equites – „călăreţul“, Murmillo – „luptătorul de categorie grea“, Retiarius – „luptătorul cu plasa“ şi Thracian – „spadasinul“.