Rãmãşiţe din epoca fierului descoperite în Perthshire oferã noi informaţii despre istoria Scoţiei jpeg

Rãmãşiţe din epoca fierului descoperite în Perthshire oferã noi informaţii despre istoria Scoţiei

📁 Antichitate
Autor: Irina Manea
🗓️ 2 septembrie 2011

Arheologii care lucrau lângã satul Dunning, Perthshire, au dezgropat o aşezare rotundã în formã de turn (broch), datând din epoca fierului, care ar putea dovedi existenţa relaţiilor timpurii dintre romani şi picţi. Având o structurã de piatrã uscatã, este prima descoperitã în zona depresionarã scoţianã din ultimii 100 de ani.

Urmele aratã cã aşezarea romanã a fost distrusã de un incendiu şi apoi reocupatã de o cãpetenie pictã. Aşa-numitele brocherau tipul de reşedinţã preferatã a elitelor din Scoţia în vremea Imperiului Roman. Echipa care s-a ocupat de excavare a declarat cã aşezarea de la Dunning se aflã într-o stare de conservare excelentã, fiind construitã pe un vârf de deal şi oferind o panoramã la 360 de grade a împrejurimilor. Cetãţuia beneficiazã de un zid exterior bine fortificat, cu o grosime de 5 metri. Profesorul Stephen Driscoll este de pãrere cã “am descoperit una dintre cele mai importante centre ale puterii picte din secolele I-II. Anvergura arhitecturii este colosalã şi structura în formã de turn domina vizual regiunea”.

O gamã variatã de obiecte romane au fost dezgropate în centrul pict, incluzând o paterade bronz, un vas de sticlã şi un castron neobişnuit de plumb. Profesorul de arheologie istoricã de la Universitatea din Glasgow, Driscoll, susţine cã este foarte posibil ca centrul sã fi fost sediul unei cãpetenii celtice care colecţiona obiecte de lux romane. “Artefactele ne intereseazã în mod particular întrucât sunt datate în perioada foarte timpurie a contactelor romano-celte şi pot furniza informaţii decisive cu privire la stadiul incipient al acestor relaţii”. Arheologii cred cã broch-ul reprezintã cel mai bun exemplu de aşezare romanã din epoca fierului ulterior reocupatã de picţi.