Puteţi vizita virtual cetăţi dacice reconstituite 3D jpeg

Puteţi vizita virtual cetăţi dacice reconstituite 3D

📁 Dacia antică
Autor: Redacția
🗓️ 16 mai 2011

Nu este vorba de vreun experiment SF dintr-un episod „Star Trek", ci de un proiect îndrăzneţ al unor studenţi de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, care a fost prezentat în premieră, aseară, la Bastionul Croitorilor.

Obiecte dacice scanate, expuse în 3D, dar şi patru cetăţi dacice din Munţii Orăştiei, reconstituite la scara 1:1 cu ajutorul experţilor de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei au fost, aseară, atracţia principală de la Bastionul Croitorilor, deschis în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor".

Scanner ultraperformant

Studenţii de la Catedra de Maşini-Unelte şi Roboţi Industriali, ghidaţi de şeful de catedră, dr. ing. Călin Neamţu, s-au apucat de lucru la acest proiect în urmă cu un an. De altfel, nu erau la primul proiect de acest gen. „Am mai scanat diferite obiecte şi pentru un muzeu din Constanţa. Dar proiectul propus celor de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a fost unul mult mai îndrăzneţ. Am reconstituit în 3D, cu tot cu construcţii şi interiorul acestora, o suprafaţă de aproximativ 200 de kilometri pătraţi din Munţii Orăştiei", explică şeful catedrei, Călin Neamţu. „Pentru ca proiectul să aibă succes, am achiziţionat şi un scanner 3D ultraperformant, care a costat 30.000 de euro", adaugă Neamţu. Practic, pe obiectele care urmau să fie adăugate în expoziţia virtuală s-au lipit nişte senzori, cu ajutorul cărora au putut fi scanate forma şi culoarea acestora.

Călin Neamţu scanează, cu ajutorul senzorilor şi al scannerului, o oală dacică.

image

Aşa arată obiectul scanat în 3D, văzut fără ochelarii speciali.

image

La reconstituirea celor patru cetăţi dacice din Munţii Orăştiei-Sarmisegetuza Regia, Costeşti-Cetăţuie, Costeşti-Blidaru şi Luncani-Piatra Roşie au participat, alături de echipa de la Universitatea Tehnică, şi muzeografi de la MNIT şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, precum şi experţi de la Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Nicovala din fier a fost scanată în 3D.

image

„Se vrea, pe lângă un mod inedit de a atrage oamenii către expoziţiile muzeului, şi o veritabilă lucrare ştiinţifică, ce ne ajută să clarificăm anumite puncte în ceea ce priveşte perioada cuprinsă între secolele I î.Hr. şi I d.Hr", arată Gabriela Gheorghiu, purtător de cuvânt al MNIT.

Cu aceşti ochelari, imaginile scanate devin tridimensionale.

image

„Salt" în timp, de 2.000 de ani

Cei interesaţi de istoria dacilor au avut parte, aseară, la Bastionul Croitorilor, de un experiment neobişnuit. Cu ajutorul unor ochelari speciali au putut face un tur virtual prin cetăţile care au fost reconstruite la o scară de 1:1. „A fost extraordinar. Am avut impresia că sunt chiar acolo. Mi-a plăcut mai ales că am putut intra şi în interior", a declarat Mihai Pintea, un student de 21 de ani care a fost printre primii vizitatori ai ineditei expoziţii 3D.

Una dintre cetăţile reconstituite în 3D.

image

Obiectele expoziţiei care au fost găsite în timpul săpăturilor din Munţii Orăştiei au fost scanate pentru a putea fi expuse şi în varianta 3D. „Pentru reconstrucţia cetăţilor, ne-am folosit de ridicările topografice făcute în zonă. Nu am fi reuşit fără colaborarea muzeografilor. Ei ne-au furnizat date concrete, astfel încât până şi obiectele scanate au fost amplasate, în cetăţile virtuale, la locul lor", mai spune Neamţu.

Vizitatorii expoziţiei au făcut un tur virtual prin cetăţile reconstituite.

image

Muzeografii de la MNIT spun că, doar cu propriile eforturi, nu ar fi izbutit. „Cei de la Universitatea Tehnică au realizat acest proiect benevol, în timpul lor liber. Toate acestea ne vor ajuta să forţăm limita cercetărilor noastre referitor la acea perioadă istorică", adaugă Gabriela Gheorghiu. Au fost scanate numeroase obiecte din fier datând din perioada dacică. „Zona Munţilor Orăştiei are o semnificaţie aparte, pentru că acolo au fost, practic, aşezările Daciei preromane. De aici a început procesul de unificare a uniunilor de triburi, realizat de Burebista. Şi tot aici a rămas şi nucleul regatului dac", mai spune Gabriela Gheorghiu.

„Am lucrat de plăcere"

Studenţii implicaţi în proiect au fost fascinaţi de realizarea scanărilor obiectelor dacice şi de metodele moderne prin care s-au reconstruit cetăţile. „Am reuşit să reconstituim diverse clădiri:turnuri, ateliere, locuinţe civile. Pe de altă parte, şi obiectele scanate-cuie, arme, obiecte de tâmplărie, materiale de construcţii şi unelte agricole-care datează din acea vreme sunt mărturii ale modului de viaţă al dacilor", spune Radu Comes, masterand la Universitatea Tehnică, implicat în proiect.Expoziţia va putea fi vizitată zilnic, la Bastionul Croitorilor, până în data de 5 iunie. „Intenţionăm să permanentizăm acest fel de expoziţii. Desigur, expoziţiile tridimensionale sunt mult mai atractive pentru public. În plus, rezolvă, uneori, şi problema spaţiului", încheie Gabriela Gheorghiu.

image