Proiecție specială a documentarului „Europa Centrală merge spre libertate” la Festivalul de Film Istoric din Râșnov png

Proiecție specială a documentarului „Europa Centrală merge spre libertate” la Festivalul de Film Istoric din Râșnov

Sâmbăta aceasta, 9 august, în timpul Festivalului de Film Istoric de la Râșnov va avea loc o proiecție specială a filmului documentar "Europa Centrală merge spre libertate", în regia lui Mirosław Jasiński. Proiecţia filmului va fi anticipată de un discurs privind „Solidaritatea” poloneză, susținut de istoricul din Cracovia, coordonatorul polonez al Rețelei Europene Memorie și Solidaritate-prof. Jan Rydel. 

Documentarul „Europa Centrală merge spre libertate” ilustrează cele mai importante evenimente politice desfășurate la începutul anilor '90 în Polonia, Cehoslovacia și Ungaria, care au dus, printre altele, la ieșirea trupelor sovietice din regiune și crearea Grupului de la Vișegrad. Filmul se concentrează asupra eroilor din acele zile care au avut un impact semnificativ asupra cursului evenimentelor și au jucat un rol important în eliberarea Europei Centrale de influenţa Uniunii Sovietice în destrămare.

A 6-a ediție din acest an a Festivalului de Film Istoric din Râșnov este dedicată în special schimbărilor democratice din anul 1989, precum și aniversării a 100 de ani de la începutul Primului Război Mondial. Programul festivalului cuprinde o serie de întâlniri cu sportivi români în contextul boicotului URSS și al țărilor din blocul socialist a Olimpiadei din Los Angeles din anul 1984. Proiecțiile de filme sunt însoțite de dezbateri istorice, întâlniri cu actorii și regizorii, concerte și prezentări de carte.

Festivalul va dura până la data de 10 august.