Proiecte culturale românești, la «Versailles ul belgian» jpeg

Proiecte culturale românești, la «Versailles-ul belgian»

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 3 mai 2019

Unul dintre cele mai frumoase castele din Belgia, Château de Beloeil (foto sus), supranumit „Versailles-ul belgian“ va fi gazda unor expoziții realizate de renumiți artiști români. Președintele Institutului Cultural Român (ICR), Liliana Ţuroiu, și A.S. Prințul Michel de Ligne, proprietarul castelului, s-au întâlnit pe 30 aprilie la Beloeil.

Impresionat de cultura românească, de clasicii picturii române, de arhitectura românească interbelică și de designerii români contemporani, A.S. Prințul de Ligne s-a arătat extrem de deschis propunerii de colaborare venite din partea președintelui Institutului Cultural Român și și-a manifestat interesul de a găzdui o serie de proiecte culturale în interiorul castelului și în grădinile sale magnifice.

Au fost purtate discuții privind organizarea a trei expoziții în vara acestui an, o avanpremieră a Festivalului Europalia România 2019. Proiectele vor constitui cadrul pentru o serie de evenimente care vor atrage mii de vizitatori, precum și pentru întâlniri cu presa, se precizează într-un comunicat al ICR.

„Conceptul unitar al proiectelor pe care le propunem a fi găzduite de somptuoasele saloane ale Castelului Beloeil și de parcul acestuia, vor evidenția nu doar creativitatea si rafinamentul artiștilor români, ci vor sublinia legăturile strânse între România și Belgia, istoria regalității din România, care, aproape 100 de ani, a contribuit la înflorirea artelor și la afirmarea europeană a marilor artiști români”, a declarat președintele ICR.

Dirk Vermaelen, directorul artistic al echipei belgiene a Festivalului Europalia România, Contele Georges Jacobs de Hagen, preşedintele Europalia International,Carmen Ducaru, director ICR Bruxelles, Prinţul Michel de Ligne, Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR,  Koen Clement, manager general Europalia

img 20190501 wa0031 jpg jpeg

Din partea EUROPALIA International, au fost prezenți la întâlnire Președintele Europalia, contele Georges Jacobs de Hagen, managerul general EUROPALIA International, Koen Clement, și Dirk Vermaelen, directorul artistic al Festivalului Europalia Romania, precum și experți. Festivalul EUROPALIA România 2019 va debuta la 1 octombrie 2019, țara noastră fiind invitată de onoare a celei de-a 27 a ediții, o ediție aniversară care sărbătorește 50 de ani de existență a Festivalului Europalia. 

„Spiritul de la Castelul Beloeil este același cu spiritul Festivalului Europalia și sunt absolut convins că, împreună, vom organiza proiecte care se vor bucura de un imens succes“, a declarat Prințul de Ligne, la finalul întâlnirii.

În perioada 27 aprilie – 5 mai 2019, în elegantele saloane ale castelului, Familia de Ligne organizează concursul de design floral Amaryliss. 6000 de fire de amaryliss și imaginatia talentaților designeri florali transformă castelul princiar Beloeil într-un loc al culorilor magice și al parfumului subtil, dar trecător.

Château de Beloeil - „Versailles-ul belgian“

Castelul Beloeil a fost inițial o cetate medievală, care, începând din secolul al XIV-lea, a devenit reședința Prinților de Ligne, una dintre cele mai vechi familii belgiene nobile. Interiorul său găzduiește o colecție rară de picturi din secolele XV-XIX și o bibliotecă impresionantă de peste 20.000 de cărți (de la inventarea tiparului și până în zilele moderne).

Mobilierul antic a fost creat de cei mai buni meșteșugari ai secolelor 17 și 18, iar în picturile care străjuiesc pereții sunt reprezentați, în cea mai mare parte, membrii familiei care au locuit în castel, aducând, astfel, în fața privitorilor, capitole importante din viața familiei de Ligne și a timpurilor pe care aceștia le-au trăit.

Nu doar castelul impresionează. Château de Beloeil se află în mijlocul unei grădini în stil baroc, magnifică, proiectată în 1664. Desfășurată pe o suprafață de 25 ha, aceasta reflectă gusturile excentrice în schimbare ale nobilimii de-a lungul anilor și formează, împreună cu castelul, una dintre cele mai frumoase atracții turistice din Belgia.

De-a lungul secolelor, Château de Beloeil s-a transformat într-un adevărat edificiu cultural, în care sunt organizate evenimente culturale de amploare. „Les Féeries de Beloeil“ este unul dintre acestea, evenimentul fiind una dintre cele mai atractive manifestări în aer liber din Belgia, în luna august. Peste 15.000 de vizitatori sunt așteptați și anul acesta la un spectacol feeric de muzică, lumină și animații pentru toate vârstele.