Autor 1279 vizualizări


Filmul documentar „În Spatele Cortinei”, regizat de Bogdan Mustață, după un scenariu de Alin Mureșan va avea premiera pe data de 2 decembrie, ora 19:00, la Muzeul Țăranului Român, Studioul Horia Bernea. Premiera va fi urmată de o sesiune de Q&A, în prezența scenaristului și a regizorului.

Documentarul de 50 de minute punctează, pe de o parte, principalele etape ale cuceririi puterii de către Partidul Comunist în perioada 1945-1947, cu sprijinul decisiv al Uniunii Sovietice şi al Armatei Roşii, iar pe de altă parte creionează dimensiunile represiunii de la sfârşitul deceniului V. Informaţiile sunt oferite atât de cercetători ai trecutului recent, cât și de mărturiile unor partizani şi foşti deţinuţi politici, ca Radu Ciuceanu, Nicolae Purcărea ori Dinu Zamfirescu. Pe lângă mărturiile actuale, filmul va cuprinde și imagini de arhivă, ziare ale epocii şi fotografii inedite.

Documentarul este regizat de Bogdan Mustaţă, care a lansat de curând primul său lung-metraj, Lupu, şi este premiat cu Ursul de Aur de la Berlin pentru scurtmetraj. Autorul scenariului este istoricul Alin Mureşan, producător/scenarist al documentarului Demascarea (r:Nicolae Mărgineanu, 2010) și autor al volumelor Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate (Polirom, 2007/ 2010), Casa terorii. Documente privind penitenciarul Piteşti:1947-1977 (coeditor, Polirom, 2009), Experienţe carcerale în România comunistă, vol. 1-6 (coeditor, Polirom, 2006-2012).

Regia:Bogdan Mustaţă
Scenariul:Alin Mureşan
Director de imagine:Barbu Bălăşoiu
Montajul:Georgiana Mera
Mixaj şi masterizare:Radu Drăgănescu
Muzica:Mihai Ardelean
Comentariul:Silviu Man

Copyright – Centrul de Studii în Istorie Contemporană, Asociaţia Rost, 2013

Intrarea este liberă. Vă așteptăm!