Portrete regale jpeg

Portrete regale

Anul 2019 este tot unul de sărbătoare pentru români: se împlinesc 100 de ani de la recunoaşterea internaţională a României Mari, prin Tratatul de la Versailles. Acesta este un prilej cum nu se poate mai bun pentru a celebra cuplul regal care a făcut posibilă Marea Unire.

Aşadar, Muzeul Naţional de Artă al României găzduieşte o expoziţie de amploare cu portrete mai mult sau mai puţin cunoscute ale Regelui Ferdinand şi ale Reginei Maria. Operele sunt realizate în perioade diferite, de către artişti români (Milița Pătrașcu, Ipolit Strâmbu, Costin Petrescu, Nicolae Vermont) sau străini (Philip de Laszlo, Alfred Schwartz, Albertine Ruprecht). Regina Maria este prezentă şi în calitate de artist, nu doar de muză – este expus un album de schițe în acuarelă; un studiu al florilor realizat în limbajul Art Nouveau.

Expoziţia „Ferdinand și Maria. Regii Marii Uniri” este completată şi de o colecţie inedită de fotografii și colaje cu articole din ziare de epocă din arhiva sculptorului Alexandru Severin, care oferă evenimentului şi o valoare documentară. Operele se găsesc expuse la parterul Galeriei Naţionale. Realizată în parteneriat cu Muzeul Militar Național „Ferdinand I”, Muzeul Național al Țăranului Român, Casa Memorială „Costin Petrescu” și Biblioteca Academiei Române, expoziția beneficiază de intrare gratuită.

Acest articol a fost publicat în numărul 211 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de difuzare a presei, în perioada 15 august – 14 septembrie 2019, și în format digital pe paydemic.com.

Cumpără Acum

coperta august jpg jpeg