Politica, personaj de film jpeg

Politica, personaj de film

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția
🗓️ 14 iunie 2012

Eveniment Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului Politic se deschide mâine, la Cinema Studio din Bucureşti, cu cel mai recent film al lui Luc Besson.

Un eveniment nou în peisajul cinematografic românesc, Festivalul Internaţional al Filmului Politic, care se va desfăşura între 15 şi 21 iunie, la Cinema Studio şi la Cinema „Elvira Popoescu", îi propune publicului cinefil o secţiune competitivă, în cadrul căreia vor fi proiectate 12 lungmetraje politice recente, de ficţiune şi documentare, din întreaga lume.

Două trofee la cinepolitica

Filmele îşi vor disputa două mari premii, Trofeul Cinepolitica şi Premiul Special Cinepolitica. Vor exista, de asemenea, o secţiune necompetitivă, destinată unor producţii celebre, prezentate şi premiate în numeroase festivaluri internaţionale, precum şi o serie de programe speciale, dezbateri, master-class-uri şi wokshopuri tematice.

În deschiderea primei ediţii a Festivalului Cinepolitica, de la Cinema Studio, publicul din Capitală va putea vedea cel mai recent film regizat de Luc Besson, „Doamna / The Lady". Un lungmetraj care spune, în paralel, povestea mişcării prodemocraţie din Myanmar şi povestea de dragoste dintre Aung San Suu Kyi (Michelle Yeoh) şi soţul ei, Michael Aris (David Thewlis), dragoste care a supravieţuit, în ciuda distanţei mari, a separărilor de lungă durată şi a regimului ostil. 

Václav Havel, regizor şi personaj

Festivalul a fost precedat de o avanpremieră între 11 şi 14 iunie, la Studioul „Horia Bernea", din cadrul Muzeului Ţăranului Român, şi care, în această seară, se va încheia cu programul special „In memoriam Václav Havel". Astfel, de la ora 18.00, se va difuza în premieră românească documentarul „Cetăţeanul Václav Havel pleacă în vacanţă", o reconstituire cu mult umor şi simţ ironic a unui episod din viaţa de disident a lui Havel.

Proiecţia va fi urmată de „Václav Havel la Cetatea din Praga" (2009), un documentar care trece în revistă primele şase luni de preşedinţie ale cunoscutului om politic. Iar de la ora 21.30, proiecţia va continua cu lungmetrajul „Plecare" („Leaving", 2011), unicul film regizat de Václav Havel, o comedie dulce-amară lansată în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova 2011.

Nu rataţi în festival!

Vineri, 15 iunie, Cinema Studio

Ora 19.30 „Doamna/ The Lady", (Franţa-Marea Britanie, 2011), regia Luc Besson

Sâmbătă, 16 iunie, Cinema Studio

Ora 18.00 „All That Glitters / Tot ceea ce sclipeşte" (Cehia, 2010), regia Tomáš Kudrna

Duminică, 17 iunie, Cinema Studio

Ora 18.00 „Post Mortem" (Chile-Mexic-Germania, 2010), regia Pablo Larraín

Ora 20.00 Šišanje / Skinning / Skinhead (Serbia, 2010), regia Stevan Filipovic

Luni, 18 iunie, Cinema Studio

Ora 20.00 „El premio / The Prize / Premiul" (Mexic-Franţa-Polonia-Germania, 2011), regia Paula Markovitch

Marţi, 19 iunie, Cinema Studio

Ora 20.00, „Bé omid é didar / Goodbye / La revedere" (Iran, 2011), regia Mohammad Rasoulof