"Podul spionilor"  un american la Berlin jpeg

"Podul spionilor"- un american la Berlin

📁 Recomandări de film
🗓️ 25 noiembrie 2015

După ce a impresionat cu dramele istorice „Lista lui Schindler” şi „Lincoln”, Steven Spielberg îşi plasează noua peliculă în perioada Războiului Rece. „Podul spionilor” redă cu fineţe tensiunile politice prezente după cel de-Al Doilea Război Mondial prin filtrul unui scenariu bazat pe fapte reale.

În perioada anilor’60, cuvântul informaţiestătea la baza relaţiilor dintre cele două mari puteri, Statele Unite ale Americii şi URSS. Încrederea era greu de găsit, iar teama de armele nucleare domina cele două societăţi. Jim Donovan, interpretat de Tom Hanks, este un avocat cunoscut în Brooklyn ca fiind un om onest şi un îndârjit apărător al legilor. Washingtonul îi propune lui Donovan să reprezinte apărarea rusului Rudolf Abel, acuzat de spionaj pe teritoriu american în favoarea Uniunii Sovietice.

spies2 jpg jpeg

Odată cu această propunere, pentru Donovan şi familia lui începe o adevărată dramă. Cu toate că refuză să fie o păpuşă guvernamentală, avocatul acceptă cazul, devenind astfel unul dintre cei mai detestaţi oameni din America. El doreşte ca judecătorii să înţeleagă că repercusiunile din partea sovieticilor pot fi catastrofale, dacă un om de al lor este condamnat la moarte. Aşa că e trimis într-o misiune secretă, în Germania de Est, pentru a negocia un schimb de prizonieri:spionul rus Abel pentru pilotul american Gary Powers. Totul se complică când Donovan află că un alt american este închis şi ţinut în condiţii greu de suportat şi cere CIA-ului să îşi schimbe strategia şi să ceară în schimbul lui Abel şi eliberarea studentului Frederic Pryor.

Spielberg transformă o pagină de istorie, primul schimb de prizonieri dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică, într-o dramă psihologică, o poveste cu spioni care te ţine cu răsuflarea tăiată până la final. Filmul va rula în cinematografe din 27 noiembrie.