Pirați si corăbii  Incursiune într un posibil imaginar al mării jpeg

Pirați si corăbii. Incursiune într-un posibil imaginar al mării

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 11 februarie 2015

Semnalăm apariția unui volum foarte interesant în colecția editurii Cartea Românească: Pirați și corăbii. Incursiune într-un posibil imaginar al mării, semnat de Adrian G. Romila.

Figura piratului, consacrată de literatura de aventuri pe mare, de filmele de gen sau de benzile desenate, este doar un surogat ficțional, un concentrat simbolic-narativ menit să satisfacă orizonturi ale unui subconștient modern, civilizat, legal și moral. Deși poveștile despre pirați și piraterie au fost trecute, adesea, în categoria opțiunilor estetice ale copilăriei, adevărul pe care s-au ridicat aceste veritabile rețele imaginare este unul istoric și poate fi identificat, măcar în parte. Pirați și corăbiianalizează câmpul larg de desfașurare al acestui adevăr, decupat pe intervalul secolelor XVI-XIX, în spațiul geocultural anglo-saxon postcolumbian. Inevitabil, există și o aplicație în arealul românesc al fenomenului. Și, chiar dacă pirații, pirateria și epicul marin reprezintă, astăzi, arii imaginare ce au rămas în zona kitsch-ului cultural, putem lua din analitica paradigmei culturale moderne o perspectivă prin care să le salvam, măcar parțial, de la o astfel de înțelegere. 

„Întâlnirea dintre un marinar și un scriitor în una și aceeași persoană este întotdeauna spectaculoasă. În această carte fascinantă despre piraterie ca fenomen istoric și cultural, Adrian G. Romila este și una, și alta. Cartea reunește precizia și aproape minuțiozitatea fostului cadet în ce privește limbajul tehnic al navigatorilor pe vase cu pînze și acribia istoricului literar care știe să navigheze pe marea literaturii, să-i exploreze ascunsele golfuri, să se strecoare către insulele izolate ale unor neîndeajuns explorate arhipelaguri. În jurul figurii legendare a piratului, corsar sau bucanier, Adrian Romila configurează contextul istoric al pirateriei ca profesie, aventura și liminala și exotica formă de libertate. Însă autorul face ca această istorie să gliseze controlat către o explorare a imaginarului maritim pentru care literatura și filmul constituie remarcabile portulane. Chiar dacă în absența unei tradiții seculare a aventurii pe mare, aventura în care Romania intră în zorii modernității, Mare Nostrum oferă câțiva pirați literari și o capodopera, Toate pînzele sus!, romanul lui Radu Tudoran, pe care autorul nu ezită să-l situeze alături de marile cărti despre mare.” (Angelo Mitchievici)

Pirați si corăbii. Incursiune într-un posibil imaginar al mării

Autor:Adrian G. Romila

Editura Cartea Românească, 2015, preț 24.95 lei

10408687 924971254201982 3145066037556245036 n jpg jpeg