Pictură și grafică de Teodor Răducan jpeg

Pictură și grafică de Teodor Răducan

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită joi, 16 ianuarie 2014, ora 17.00, la Sala Tancred Bănățeanu, la vernisajul expoziției de pictură și grafică a artistului Teodor Răducan, De la natură la concept.

Expoziția, o selecție reprezentativă din creația maestrului Teodor Răducan, are un vădit caracter antologic și prezintă publicului românesc iubitor de artă, lucrări de pictură și grafică ce vor fi expuse în trei secțiuni. În prima parte sunt cuprinse lucrări din perioada de formare, studii și cercetări cu privire la țăranul român și la universul său, peisaje, portrete, naturi statice și flori. În cea de a doua parte sunt expuse, sub denumirea Aproape de soare, lucrări inspirate din călătorii în Algeria, Grecia, Italia, Israel și România:peisaje, portrete și flori scăldate în lumina mediteraneană, precum și un segment dedicat universului venețian. Ultima parte, Între sacru și profan, găzduiește compoziții, naturi statice, portrete și flori, opere încărcate de multiple sensuri metaforic simbolice, în care latura constructivă ocupă un loc aparte la interferența accentelor poetice sau narative.

Teodor Răducan s-a născut la 4 iulie 1938, în București, unde a absolvit Școala Medie de Arte Plastice și, apoi, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, în anul 1966.

De-a lungul timpului, Teodor Răducan a deschis numeroase expoziții personale în țară și peste hotare, la București, Mamaia, Constanța, Sibiu, Oradea, Râmnicu Sărat, Târgu Jiu, Reșița, Florența, Milano, Singen, Freiburg, Colmar, Alger, Carugate, Roma, Veneția etc.

Peste 2000 de lucrări ale artistului se găsesc în colecții publice și private din țară și din străinătate, la București, Constanța, Buzau, Râmnicu Sărat, Ploiești, Iași, Suceava, Botoșani, Oradea, Arad, Tulcea, Timișoara, Craiova, Blaj, și în Canada, Elveția, Algeria, Franța, Grecia, Israel, Germania, Polonia, Malta, Japonia, S.U.A., Suedia, Rusia și Italia.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 6 februarie 2014, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

La închiderea expoziției artistul dorește să doneze Muzeului Național al Țăranului Român, câteva lucrări dedicate țăranului român, opere ce vor intra în patrimoniul instituției noastre.