Peştera Fundata din judeţul Braşov a fost redeschisă publicului după 60 de ani jpeg

Peştera Fundata din judeţul Braşov a fost redeschisă publicului după 60 de ani

📁 Istorie Urbană
Autor: Redacția
🗓️ 4 ianuarie 2011

Peştera Fundata din judeţul Braşov a fost amenajată şi deschisă pentru prima dată publicului, miercuri, după mai bine de 60 de ani de la descoperirea ei, investiţiile pentru amenajare ridicându-se la aproximativ 300.000 de euro.

Peştera Fundata, care a fost inaugurată, miercuri, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, se află la o distranţă de trei kilometri de localitatea Râşnov şi la aproximativ un kilometru şi jumătate de Cetatea Râşnov, la o altitudine de 790 de metri, informează Mediafax.

Potrivit primarului Râşnovului, Adrian Veştea, lucrările de amenjare a peşterii au fost începute în luna februarie de o firmă privată care a luat în custodie peştera, investiţiile fiind de aproximativ 300.000 de euro. Peştera a fost curăţată şi amenajată cu scări interioare, pasarele şi bare de protecţie pentru a putea primi turiştii, fiind deja introdusă în circuitele turistice.

"Peştera are un sistem unic în România de iluminat, care a fost adus din Germania. Acest iluminat rece poate să păstreze acelaşi microclimat de 8-9 grade Celsius indiferent de anotimp", a declarat Veştea.

Societatea care administrează peştera intenţionează să organizeze în interiorul peşterii şi acţiuni culturale şi informative, precum proiecţii de film sauconcerte, deoarece peştera are o acustică foarte bună şi o capacitate de aproximativ 200 de persoane.

"Intrările sunt mai strîmte însă se ajunge apoi în interior. În interior este o sală imensă, cam cât jumătate de teren de fotbal, cu bolte inpresionante şi o acustică nemaipomenită. Este un iluminat secvenţial, ceea ce înseamnă că turiştii primesc pe rând felii din acest mare tort. Iar când ajung la finalul turului şi sunt în vârful pasarelei, întreaga peşteră este luminată, pentru a le oferi o imagine de ansamblu a ceea ce tocmai au vizitat", a spus Victor Puiu, reprezentantul firmei care a luat în custodie peştera.

Preţul unui bilet de intrare în peşteră este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii.

Primele date cu privire la existenţa peşterii sunt din 1949. La începutul anilor '50, peştera a fost cartografiată, însă accesul în interior se putea face doar pe burtă.