Peste 300 de cercetători din 22 de țări la Conferința de Studii Românești de la București png

Peste 300 de cercetători din 22 de țări la Conferința de Studii Românești de la București

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 4 iunie 2015

Prezintă România interes pentru cercetători? Răspunsul este DA!

În perioada 16-19 iunie 2015, va avea loc la București cea de-a VII-a ediție a Conferinței de Studii Românești, eveniment organizat de Societatea de Studii Românești (SRS – Society for Romanian Studies) și Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universității Bucureşti, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Școala Naţională de Studii Politice și Administrative.Având tema „Linking Past, Present and Future”, conferința marchează împlinirea a 25 de ani de la schimbările de regim petrecute în România şi Republica Moldova, este găzduită de Facultatea de Ştiinţe Politice a Universității din București (Str. Spiru Haret nr. 8) și reunește peste 300 de participanţidin SUA, Marea Britanie, Ungaria, Elveţia, Danemarca, Canada, Austria, Franţa, Italia, Germania, Israel, Serbia, Olanda, Belgia, Irlanda, Cehia, China, Finlanda, Hong Kong, Suedia, Republica Moldova şi România. Temele abordate sunt extrem de variate, trecând prin sociologie, ştiinţe politice, antropologie, literatură, economie, istorie, filosofie, relaţii internaţionale, film, arhitectură şi urbanism, studii culturale. Comitetul de organizare a selectat pentru această ediţie peste 200 de lucrări (în limbile engleză şi franceză), grupate în 90 de paneluri. Printre subiectele meselor rotunde,  lansărilor de carte și panelurilor se numără istoria recentă a României şi Moldovei, modernizarea statului român, mişcări politice, comportamente electorale, politici ale memoriei, construcţia  statală, justiţia în perioade de tranziţie, artă, film şi literatură de la anvangardă la post-comunism, minoritati etnice, migraţie, reprezentări politice şi populism, feminism şi democraţie, capital social şi educaţie, Republica Moldova între est şi vest.Key-note speakers sunt istoricul Dennis Deletant, cu o prelegere pe tema „Romania’s Commitment to Reform” şi Mihaela Miroiu, sociolog, cu prelegerea „On Women, Feminism, and Democracy in Romania”. În deschiderea Conferinței de Studii Românești, Institutul Cultural Român(Aleea Alexandru nr. 38) va găzdui marţi, 16 iunie 2015, ora 16.00, proiecția documentarului Searching for Maxy (În căutarea lui Maxy), regia Lee Dragu, și a lungmetrajuluiPoarta Albă, regia Nicolae Mărgineanu.Proiecția filmelor va fi urmată de discuții cu publicul, moderate de prof. univ. Irina Livezeanu(Universitatea din Pittsburgh). Regizorul Nicolae Mărgineanu va fi prezent la ICR pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri. Accesul publicului este liber.

Detalii despre cele două filme proiectate:www.icr.ro/conferinta_studii_romanesti_2015

Fondată la Washington DC, în 1972, SRS este cea mai importantă organizaţie internaţională de studii româneşti, cu sediul în SUA, reunind cercetători şi specialişti din ştiinţele umane, din SUA şi Europa, printre care se numără și foști bursieri sau cursanți ai ICR. Este singura organizație care reunește cercetători din întreaga lume care au ca obiect de studiu România și, mai nou, Moldova.SRS a organizat primul său Congres, sub preşedinţia profesorului Ştefan Fischer-Galaţi, în anul 1974.În prezent, SRS este condusă de un comitet director sub preşedinţia prof. univ. Lavinia Stan (Xavier University, Canada). SRS publică un buletin informativ semestrial on-line destinat celor interesați de resurse de cercetare, burse și evenimentele academice în domeniul studiilor românești, şi conținând și informații despre evoluția economică, politică și socială din România şi Moldova.

Programul complet al Conferinței de Studii Românești poate fi consultat aici:society4romanianstudiesLucrările din cadrul Conferinței se vor desfășura în limbile engleză şi franceză.