Autor 2512 vizualizări


Pe 27 decembrie 1914, un tânăr de numai 19 ani a plecat voios spre front, având în buzunar un carnețel destinat însemnărilor zilnice. Dar Ernst Jünger nu a plecat la război din patriotism, ci pentru a scăpa de obligațiile școlare și pentru a-și satisface setea de aventură hrănită cu cărțile de călătorii. 

În furtuni de oțel este prima carte a scriitorului german Ernst Jünger, construită pe baza însemnărilor aproape zilnice luate de-a lungul celor aproape patru ani petrecuți pe Frontul de vest, „în pauzele scurte dintre evenimente, după misiunile zilnice pe front, la lumina slabă a unei lumânări, pe treptele intrărilor înguste ale adăposturilor, în cratere acoperite cu foi de cort, în beciuri umede din ruine”.

Un observator extrem de atent al realităților războiului, Jünger a început ca simplu soldat și a avansat treptat la cadet, locotenent, comandant de pluton, de companie și de trupă de șoc. A participat la construcția de tranșee, la patrule primejdioase, a luptat pe Somme, la Cambrai, Noreuil etc. A fost rănit de 14 ori, a scăpat cu viață din situații aparent fără ieșire și a fost decorat cu medalii prestigioase.

Prima carte a lui Jünger a fost publicată inițial într-un tiraj de 2.000 de exemplare, dar a devenit un bestseller încă din anii ’20 ai secolului trecut. Autorul german povestește la persoana întâi experiența Primului Război Mondial, într-un mod detașat, neemoțional, relatând în primul rând faptele.

În furtuni de oțel  

Autor: Ernst Jünger

Editura: Corint; număr pagini: 400; preț: 37,50 lei