Patru ani de coșmar jpeg

Patru ani de coșmar

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 13 septembrie 2017

Pe 27 decembrie 1914, un tânăr de numai 19 ani a plecat voios spre front, având în buzunar un carnețel destinat însemnărilor zilnice. Dar Ernst Jünger nu a plecat la război din patriotism, ci pentru a scăpa de obligațiile școlare și pentru a-și satisface setea de aventură hrănită cu cărțile de călătorii. 

În furtuni de oțel este prima carte a scriitorului german Ernst Jünger, construită pe baza însemnărilor aproape zilnice luate de-a lungul celor aproape patru ani petrecuți pe Frontul de vest, „în pauzele scurte dintre evenimente, după misiunile zilnice pe front, la lumina slabă a unei lumânări, pe treptele intrărilor înguste ale adăposturilor, în cratere acoperite cu foi de cort, în beciuri umede din ruine”.

In furtuni de otel jpg jpeg

Un observator extrem de atent al realităților războiului, Jünger a început ca simplu soldat și a avansat treptat la cadet, locotenent, comandant de pluton, de companie și de trupă de șoc. A participat la construcția de tranșee, la patrule primejdioase, a luptat pe Somme, la Cambrai, Noreuil etc. A fost rănit de 14 ori, a scăpat cu viață din situații aparent fără ieșire și a fost decorat cu medalii prestigioase.

Prima carte a lui Jünger a fost publicată inițial într-un tiraj de 2.000 de exemplare, dar a devenit un bestseller încă din anii ’20 ai secolului trecut. Autorul german povestește la persoana întâi experiența Primului Război Mondial, într-un mod detașat, neemoțional, relatând în primul rând faptele.

În furtuni de oțel  

Autor: Ernst Jünger

Editura: Corint; număr pagini: 400; preț: 37,50 lei