O tribună captivantă  Televiziune, ideologie, societate în România socialistă (1965 1983) jpeg

O tribună captivantă. Televiziune, ideologie, societate în România socialistă (1965-1983)

📁 Carte
🗓️ 18 decembrie 2013

Curtea Veche Publishing invită cititorii la o dezbatere în jurul cărţii „O tribună captivantă. Televiziune, ideologie, societate în România socialistă (1965-1983)” de Alexandru Matei, un volum ce ridică întrebări pertinente despre rolul Televiziunii Române socialiste, atât ca fereastră spre cultura de masă europeană, cât şi ca instrument politic şi ideologic. Evenimentul va avea loc miercuri, 18 decembrie, la ora 18.30, la Librarium din Sun Plaza (etaj I, Calea Văcărești nr. 391). Discuța va fi moderată de Igor Mocanu (Librarium) şi va beneficia de prezenţa autorului şi unor experţi în domeniul comunicării media:cunoscutul om de televiziune Teodor Brateș, prezentatorul și producătorul Catălin Ștefanescu (TVR), regizorul Thomas Ciulei, producătorul Bogdana Pascal (TVR).

“Într-o societate închisă, în care o subţire minoritate avea ocazia să treacă dincolo de graniţe, în lumea liberă, Televiziunea a fost o deschidere spre ce se întâmpla în jurul nostru. (...) Într-o vreme în care niciunul dintre noi nu visam că vor exista posturi precum Discovery sau National Geographic, TVR avea emisiunea Teleenciclopedia, astăzi clasică;(…) difuza, sâmbăta seara, seriale cu detectivul Kojak sau inspectorul Columbo. (…) Majoritatea românilor — dacă nu toţi — au urmărit, seară de seară, la finele anilor ’70, teribilele aventuri ale familiei Ewing din Dallas. Dar televiziunea acelor ani nu a fost numai entertainment. Televiziunea mai însemna ceva:ideologie şi politizare, manipulare a Istoriei şi — mai ales în anii ’80 — un sinucigaş cult al personalităţii Conducătorului. Povestea televiziunii noastre între anii ’60 şi ’80 este, pentru mulţi români, parte din povestea lor”. Adrian Cioroianu

Alexandru Matei s-a născut la Bucureşti. Este licenţiat al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, unde a urmat de asemenea un masterat în antropologie culturală. Este doctor în literatură franceză contemporană, la Universitatea din Bucureşti şi la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris (2007). Între anii 2003 şi 2006 a beneficiat de o bursă doctorală oferită de Guvernul Francez. A avut alte burse şi rezidenţe, toate în Franţa şi România, între 2009 şi 2013. În prezent, este lector doctor la Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Universităţii Europei de Sud-Est Lumina şi bursier New Europe College. Predă cursuri de Teoria literaturii la Universitatea din Bucureşti. Semnează studii, eseuri şi articole de teorie literară şi de istoria televiziunii române în numeroase reviste culturale din ţară şi din străinătate. Este colaborator permanent la revistele Observator cultural (începând cu anul 2000), Dilema veche, România literară, Bucureştiul Cultural. Deţine rubrica de teorie literară în revista Astra, de la Braşov. În 2008 publică volumul de eseuri Ultimele zile din viaţa literaturii (Editura Cartea Românească), care primeşte Premiul Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România. În acelaşi an, obţine locul I în topul celor mai buni eseişti români organizat de revista 22. Cartea “O tribună captivantă. Televiziune, ideologie, societate în România socialistă (1965-1983)” reprezintă rezultatul cercetării întreprinse în cadrul „Programului postdoctoral pentru formare cercetători în ştiinţe“ (ID:POSDRU/89/1.5/S/58852), la Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii din Bucureşti, octombrie 2010 – martie 2013.

Librarium Sun Plaza Bucureşti este a şasea şi cea mai nouă librărie a Grupului Librarium, alături de "Cartea de Nisip" din Timişoara, "Book Corner" din Cluj-Napoca, Bastilia din Bucureşti, "Librarium Palas" şi Avant-Garde din Iaşi. Situată la etajul întâi al complexului comercial Sun Plaza Shopping Center (Calea Văcăreşti nr. 391, Piaţa Sudului, sector 4, Bucureşti), acoperind peste 300 de metri pătraţi, Librarium Sun Plaza îşi invită cititorii într-un spaţiu primitor şi prietenos, propunându-şi să devină un refugiu din agitaţia oraşului şi să transforme mersul la librărie într-o obişnuinţă eminamente culturală. Oferta generoasă de carte, selecţia atentă de muzică şi filme, grija pentru detalii de decor şi design, disponibilitatea şi pregătirea librarilor contribuie la crearea unei atmosfere care să-l facă pe cititor să zăbovească îndelung în faţa rafturilor. Mai mult, Librarium Sun Plaza încearcă să creeze o comunitate de cititori care să-şi facă un obicei din vizita la librărie, care să-şi invite prietenii aici, care să-şi aducă şi copiii şi să găsească împreună cărţi de citit în orice moment.