O istorie a prezenței românilor în Canada jpeg

O istorie a prezenței românilor în Canada

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 16 august 2021

Miercuri, 18 august 2021, la ora 13, la Muzeul de Istorie Suceava, va avea loc lansarea cărții „Istoria românilor canadieni: 1890-2020”, volum semnat de Ștefan Străjeri.

Cartea cuprinde în paginile ei, sute de documente, colecții întregi de publicații, biografiile unor personalități și va fi prezentată de dr. Gabriel Cărăbuș, managerul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, informează un comunicat al Muzeului Național al Bucovinei.

Volumul atestă prezența românilor stabiliți în Canada, încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până în zilele noastre.

Istoria romanilor canadieni jpg jpeg

Ștefan Străjeri este scriitor, jurnalist, editor la Curentul Internațional și autorul monografiei „Românii americani de la Marile Lacuri”.

S-a stabilit din anul 2003 în statul Michigan din SUA, implicându-se în viața jurnalistică prin preluarea publicației “Curentul Internațional”.

În 2006, a primit premiul de excelență, pentru promovarea românismului, din partea postului de radio Vocea Basarabiei din Chișinău, Republica Moldova.

A făcut parte dintre membrii fondatori ai Societății Româno-Americane „Avram Iancu” din Detroit/Michigan și a fost unul dintre ctitorii Asociației Jurnaliștilor Români din America de Nord (NARPA – North-American Romanian Press Association).

În 2011, a primit la Gala Celebrităților Româno-Americane o diplomă de apreciere, într-o acțiune organizată în Las Vegas de Consulatul Onorific al României împreună cu postul de televiziune TVR Internațional.

La 1 iunie 2014 a fost distins cu titlul de Cetățean de Onoare al localității sale natale, comuna Pojorâta, județul Suceava.