O expoziţie cu unelte şi podoabe din os a fost deschisă la Bastionul Croitorilor din Cluj jpeg

O expoziţie cu unelte şi podoabe din os a fost deschisă la Bastionul Croitorilor din Cluj

📁 Istorie Medievală Românească
Autor: Redacția
🗓️ 4 august 2010

O expoziţie naţională cu primele unelte ale oamenilor, dar şi podoabe din os a fost deschisă, marţi, la Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca.

Şeful Secţiei arheologie a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Eugen Iaroslavschi, a declarat, marţi, la vernisajul expoziţiei, că pe baza acestui material simplu şi aparent lipsit de importanţă, osul, a fost creată o gamă impresionantă de unelte şi diverse alte tipuri de obiecte.

"În vreme ce unele obiecte rămâneau simple şi nefinisate, altele erau în schimb realizate cu mare măiestrie şi simţ estetic în adevărate opere de artă. O expoziţie inedită, osul face parte din toate muzeele, de data aceasta avem o expoziţie doar despre os. Este inedită pentru că chiar dacă unele materiale au dat numele unor epoci - epoca bronzului, epoca fierului - osul nu a dat numele nici unei epoci, dar este prezent din paleolitic până în zilele noastre", a spus Eugen Iaroslavschi.

El a afirmat că primele unelte ale oamenilor au fost fabricate din os.

"Primele unelte pe care oamenii le-au utilizat nu au fost din aramă sau aliaje de aramă, ci au fost din os. Minele neolotice au adăpostit târnăcoape, topoare din coarne de cerb, mai apoi, la debutul agriculturii, aceleaşi unelte erau folosite la practicarea unei agriculturi incipiente pentru ca apoi gama uneltelor din os să se diversifice până azi. Este o expoziţie frumoasă şi instructivă pentru că ilustraţia complementară învaţă oamenii despre alegerea, prepararea, modul de transformare a osului în podoabe", a adăugat Iaroslavschi.

Exponatele prezentatet la Bastionul Croitorilor sunt din colecţiile mai multor instituţii:Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca, Muzeul de Istorie şi Ştiinţele Naturii Aiud, Muzeul Municipal "Ioan Raica" Sebeş, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 3 august-5 septembrie, la Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca.