Noaptea Muzeelor la Muzeul Etnografic al Transilvaniei jpeg

Noaptea Muzeelor la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 18 mai 2016

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită sâmbătă, 21 mai 2016, la NOAPTEA MUZEELOR. 

Programul de vizitare în acest an va fi 13-01, accesul este gratuit. 

Participanții la evenimentul cultural european vor avea posibilitatea să viziteze Expoziția permanentă „Cultura tradițională din Transilvania – sec. XVIII-XX”, Expoziția permanentă tactilă „Atinge și înțelege – mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale”, Expoziția temporară „Zestre bănățeană” și Festivalul Național de Ceramică Contemporană CAOLIN 2016. 

Expoziția permanentă „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII–XX” abordează principalele domenii ale culturii materiale şi spirituale din Transilvania rurală, ilustrate prin exponate reprezentative, selectate din cele peste 40.000 de artefacte existente în colecţiile instituţiei noastre.

Expoziția tactilă „Atinge şi înţelege – mesajul tactil al obiectelor ţărăneşti tradiţionale” este destinată în primul rând vizitatorilor cu deficienţe de vedere, oferind însă, în acelaşi timp, o experienţă de un tip aparte şi vizitatorilor obişnuiţi, mai ales unei anumite categorii de vârstă:copiilor dornici să atingă şi să manipuleze asemenea obiecte neobişnuite.

Expoziția temporară „Zestre bănățeană” cuprinde costume tradiționale, podoabe și fotografii vechi din Banat, din colecția etnografică Marius Matei. Piesele expuse datează de la sfâșitul secolului al XIX-lea și prima jumatate a secolului al XX-lea).

Festivalul Național de Ceramică Contemporană CAOLIN 2016 este, în acest an, la ediția a III-a. Evenimentul oferă o imagine elocventă a evoluției artei ceramice românești, care se exprimă astăzi într-o impresionantă diversitate stilistică si semantică. Festivalul va debuta de Noaptea Muzeelor, dar va continua și duminică, 22 mai 2016 și va prezenta lucrările originale și captivante a 19 artişti români, iar publicul va fi invitat să descopere o selecţie variată de lucrări, de la creaţii artistice la obiecte utilitare de cea mai înaltă calitate. În cadrul evenimentului se vor organiza o serie de workshop-uri gratuite, pentru copii şi adulţi, de iniţiere în artele plastice. Scopul acestora este de a deschide apetitul publicului pentru arta plastică contemporană.