Noaptea muzeelor 2014: Oferta Muzeului National de Istorie png

Noaptea muzeelor 2014: Oferta Muzeului National de Istorie

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 2 mai 2014

Pe 17 mai 2014 va avea loc evenimentul cultural “Noaptea muzeelor”. Acest eveniment este un proiect cultural care a fost iniţiat acum un deceniu de Ministerul Educaţiei şi culturii din Franţa şi care a ajuns anul acesta la a X-a ediţie. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

A fost aleasa ziua de 17 mai deoarece pe 18 mai este ziua internationala a muzeelor. Ca în fiecare an, MNIR va fi inclus în circuitul muzeelor care vor avea un numar mare de vizitatori. Muzeul va prezenta publicului în principal doua mari puncte de interes.

Primul este columna lui Traian, copia a originalului aflat la Roma. Columna prezinta pe parcursul a 154 de metope cele doua războaie daco-romane care se încheie în mod tragic pentru poporul dac cu sinuciderea lui Decebal si cu prezentarea la Roma a capului şi mânii sale drepre (simbol al puterii).

Al doilea punct de interes este camera tezaurului. Aici sunt expuse tezaure arheologice, piese descoperite accidental sau izolat si obiecte care au apartinut boierilor si domnilor care au condus Principatele, lui Alexandru Ioan-Cuza şi familiei regale.

Obiectele sunt expuse în vitrine securizate şi într-o ordine logică. Expoziţia începe cu tezaurul de la Moigrad, care datează din eneolitic, ultima varstă a epocii de piatră (5000 de ani î.Hr.) şi se încheie cu o vitrină spectaculoasă în care sunt expuse bijuterii şi obiecte preţioase din secolul XX .

Special pentru a crea un spatiu atrăgător la muzeu vor participa şi studenţi voluntari ai Facultăţii de Istorie care vor purta haine de epocă si vor efectua eventuale ghidaje. Aceştia au fost pregătiţi dinainte astfel încat sunt o prezenţă dinamică şi competentă în eveniment.