”Neorenașterea germană”   ezpoziție la Castelul Peleș jpeg

”Neorenașterea germană” - ezpoziție la Castelul Peleș

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 24 octombrie 2011

Expoziția istorică ” Neorenașterea germană la Castelul Peleș” reunește aproximativ 150 de piese de înaltă valoare artistică din patrimoniul regal și este însoțită de un catalog bogat ilustrat, realizat de specialiștii așezamantului Muzeului Național Peleș.

În decursul secolului al XIX-lea, întreaga Europă se transformă într-un vast şantier de edificii publice şi private. Majoritatea acestor edificii sunt tributare, din punct de vedere stilistic, fenomenului artistic denumit Istorism, prin eclectismul opţiunilor estetice şi prin semnificaţia ideologic-istorică, legată de ideea identităţii naţionale, ca şi de aceea a vechimii familiilor nobiliare.

Istorismul readuce în actualitate, formule stilistice uitate, precum stilurile gotice, Renaşterea timpurie şi târzie, barocul etc. Castelul Peleş se înscrie în lista monumentelor de tip istorist, arhitecţii şi decoratorii angajaţi de către comanditar, regele Carol I, reuşind să creeze, atât în arhitectura exterioară cât şi în designul încăperilor, o sinteză stilistică în care predomină stilul neorenaşterii germane.

Expoziţia temporară, Neorenaşterea germană la Castelul Peleş va sublinia importanţa acestui fenomen artistic pentru devenirea castelului Peleş, ca leagăn al dinastiei Hohenzollern în România. Prin intermediul pieselor de artă decorativă şi plastică din patrimoniul muzeului, se va crea o atmosferă specifică primei faze de finalizare a lucrărilor de construcţie, 1882-1883. Vom sublinia importanţa unor creaţii artistice germane care îmbogăţesc colecţia de artă a regelui Carol I, ale manufacturilor de mobilier Julius Daniel Heymann din Hamburg şi August Bembé din Mainz, ale furnizorilor de piese din argint de la Augsburg, Nürnberg şi München, ale atelierelor renane de producere a cănilor de bere din gresie şi ale obiectelor din sticlă pictată, realizate în atelierele din Bavaria.

Nu vor lipsi lucrările de pictură şi sculptură, creaţii ale artiştilor germani, Paul Schad-Rossa, Eduard Haaga şi Carl Fischer care au folosit la sfârşitul secolului al XIX-lea ca surse de inspiraţie, autori de primă valoare ai Renaşterii:Albrecht Dürer, Hans Burgkmair şi Holbein cel Tânăr.

Pentru că neorenaşterea germană a fost propagată şi în creaţia artistică regională, vom exemplifica aceasta printr-un modul special dedicat ebeniştilor şi ceramiştilor germani din zona Baden-Württemberg, Rhein etc.

Expoziţia Neorenaşterea germană la Castelul Peleş va reuni aproximativ 150 de piese de înaltă valoare artistică din patrimoniul regal şi va fi însoţită de un catalog bogat ilustrat, realizat de muzeografii Muzeului Naţional Peleş.

Expoziţia se viziteaza în perioada:21 octombrie – 13 ianuarie 2012.