Muzeul Satului de la Leleşti şi a închis porţile jpeg

Muzeul Satului de la Leleşti şi-a închis porţile

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 5 iulie 2011

Sute de obiecte tradiţionale vechi au fost depozitate în sediul şcolii generale din localitate. Consiliul Local Leleşti a aprobat alocarea sumei de 40.000 de lei pentru amenajarea unui nou muzeu al satului.

Muzeul Satului din comuna Leleşti, locul unde s-au desfăşurat multe evenimente culturale importante, şi-a închis porţile după mai bine de 40 de ani de existenţă, în urma retrocedării terenului şi a casei către moştenitorul foştilor proprietari. Primăria comunei Leleşti a pierdut procesul cu Tudor Săftoiu, care trăieşte în Belgia, moştenitorul învăţătorului Ion Săftoiu, la Înalta Curte de Casţie şi Justiţie, după mai mulţi ani de procese.

image

Procesul a început în anul 2006 şi s-a terminat abia la sfârşitul anului trecut. S-a retrocedat un teren în suprafaţă de 2500 metri pătraţi şi casa Săftoiu. Am încercat să-i facem mai multe oferte, dar au cerut sume foarte mari, de ordinul sutelor de mii lei. A refuzat orice schimb de teren, astfel că în urmă cu puţin timp am fost nevoiţi să luăm toate obiectele tradiţionale. Şi să le depozităm în sediul şcolii generale. Este vorba de costume populare monede, războaie de ţesut, obiecte şi utilaje tradiţionale folosite în agricultură“, a spus Marian Rotaru, primarul comunei Leleşti. Unele dintre obiectele care se găseau în muzeul satului au o vechime foarte mare, chiar din timpul dacilor.

Primăria va proiecta un alt muzeu al satului

Casa Săftoiu este construită în secolul al XIX-lea şi are o arhitectură populară. A aparţinut învăţătorului Nicolae Săftoiu şi a funcţionat o perioadă ca internat.

image

Îmi amintesc că atunci când eram elevă la şcoala generală veneam de multe ori să facem curăţenie la muzeul satului. Era foarte frumos şi veneau foarte mulţi turişti, mai ales din alte judeţe. Sunt 367 de obiecte mobile, care sunt depozitate acum la şcoală. Mare păcat că s-a închis şi că nu s-a găsit o cale de rezolvare“, spune Daniela Tamaş, bibliotecară.Conducerea Primăriei  comunei  Leleşti vrea să amenajeze un nou muzeu al satului. „Consiliul Local a alocat o sumă de 40.000 de lei şi de luna viitoare vom începe proiectarea unui nou muzeu, care va fi amenjat pe un teren aflat în incinta teatrului de vară“, a declarat primarul Marian Rotaru.