Muzeul Naţional Cotroceni vă aşteaptă la Ziua Europeană a Patrimoniului jpeg

Muzeul Naţional Cotroceni vă aşteaptă la Ziua Europeană a Patrimoniului

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 13 septembrie 2011

Cu prilejul celei de-a XIX-a ediţii a ”Zilei Europene a Patrimoniului”(17 septembrie 2011), Muzeul Naţional Cotroceni organizează sâmbătă, 17 septembrie 2011, orele 12.30, o serie de evenimente culturale menite să ilustreze evoluţia artei româneşti de la clasic la contemporan, alături de o lansare de carte, având ca subiect viaţa şi activitatea reginei Elisabeta a României.

1.Prin expoziţia ”Despre trăinicia lucrurilor pământeşti”-Nicolae Grigorescu”, Muzeul Naţional Cotroceni readuce în atenţia publicului creaţia marelui pictor Nicolae Grigorescu (1838-1907), fondatorul picturii moderne româneşti.

Expoziţia este rodul fructuoasei colaborări dintre Muzeul Naţional Cotrocenişi prestigiosul Muzeu de Artă din Craiova, reflectând totodată şi conceptul mobilităţii patrimoniului intermuzeal. Aflat într-un amplu proces de restaurare, Muzeul de Artă Craiova a oferit cu generozitate, spre expunere Muzeului Naţional Cotroceni, colecţia Nicolae Grigorescu, pentru a putea fi astfel admirată de către publicul bucureştean.

În ceea ce priveşte tematica abordată de Nicolae Grigorescuîn lucrările sale –peisajul, portretul, imaginea ţăranului român, carele cu boi, pictura istorică– toate aceste subiecte se regăsesc în cadrul expoziţiei, prin lucrări de o mare valoare patrimonială.Peisajuleste genul pe care artistul l-a pus în centrul activităţii sale, concepându-l altfel, prin transformarea peisajului dintr-un decor convenţional şi lipsit de viaţă, într-un echivalent poetic al motivului în faţa căruia artistul vibra sincer. Portretelelui Grigorescu dovedesc un excepţional talent în transpunerea psihologiei individuale şi sociale a modelelor sale, iar imaginea ţăranuluiromân este foarte sugestivă, viabilă şi în ultimă instanţă plină de autenticitate. Legat de pictura istorică, renuntând la imaginarea unor scene istorice şi mânat de un puternic sentiment patriotic, Nicolae Grigorescu a participat la campania Războiului pentru Independenţă de la 1877 pentru a imortaliza, în tablouri pline de adevăr, eroismul şi jertfa aceloraşi ţărani pe care-i pictase în îndeletnicirile lor paşnice. Alături de toate aceste teme, cea a carului cu boia rămas emblematică pentru satul românesc tradiţional, consacrând gloria lui Grigorescu.

Despre marele clasic al picturii româneşti, Henri Focillon (istoric si critic de artă francez)spunea:"Nicolae Grigorescu este român cu tot sufletul şi în toată opera sa... Prietenia cu artiştii francezi nu a reuşit să-l smulgă meditaţiei româneşti.... El este român prin sentiment, prin lirismul fin, prin simpatia pe care o pune în pictură, în alegerea motivelor de o melancolică întindere sau de o intimitate visătoare, prin ceea ce are tandru şi spiritual în maniera sa."

Expoziţia va fi deschisă în perioada 17 septembrie 2011 – mai 2012.

2. Expoziţia ”Grup Kalinder´81”-pictură contemporană şi restaurarereuneşteîn Spaţiile medievale din cadrul muzeului în jur de 40 de lucrări ale unor artişti plastici contemporani:Nadia Ioan, Sanda Buţiu, Relu Biţulescu, Dinu Pacea etc., pe care îi uneşte un maestru comun, regretatul profesor Petre Achiţenie. Vor fi prezenţi în expoziţie şi artişti care au îmbrăţişat şi cariera de restaurator de patrimoniu mobil sau imobil, dar pentru care creaţia a rămas în tot acest răstimp de 30 de ani o pasiune constantă:Maria Lungu, Ion Chiriac, Mircea Munteanu, Vasile Carp, Ioana Zărnescu Munteanu. Pictura figurativă şi nonfigurativă pe pânză sau lemn, se îmbină în cadrul expoziţiei cu ample panouri documentare ce reprezintă imagini din timpul restaurărilor unor monumente de patrimoniu de prim rang sau a unor tablouri semnate de pictori consacraţi.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 17 septembrie – 9 octombrie 2011.

3. ”Regina Elisabeta – Carmen Sylva în presa vremii”-lansare de carte, autor Anica Constantin

Lucrarea este consacrată personalităţii reginei Elisabeta a României (1843-1916), cunoscută şi sub pseudonimul literar de Carmen Sylva. Regina Elisabeta a reuşit ca într-o societate preponderent patriarhală, să facă primul pas în direcţia emancipării femeii, să aibă o contribuţie semnificativă în sprijinirea artelor şi ajutorarea celor defavorizaţi. Asumându-şi fără nici o ezitare latura feminină a misiunii politice cu care s-a considerat investită, a început o stăruitoare muncă de a-şi face cunoscută şi admirată în Europa ţara peste care domnea. Modul în care personalitatea primei regine a României a fost reflectată în presă reprezintă principalul obiectiv al lucrării pe care autoarea o propune cititorilor. Volumul se adresează atât specialiştilor, cât şi publicului larg iubitor al istoriei naţionale.

             Cu ocazia Zilei Europene a Patrimoniului expoziţiille aflate pe simeza Muzeului Naţional Cotroceni, vor putea fi vizitate gratuit, între orele 9.30 – 17.00.