«Muzeul [in]vizibil #2 – număr de inventar 111», o nouă expoziție la MNȚR  jpeg

«Muzeul [in]vizibil #2 – număr de inventar 111», o nouă expoziție la MNȚR

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 2 mai 2017

Muzeul Național al Țăranului Român (MȚR) organizează vernisajul expoziției ”Muzeul [in]vizibil #2 – număr de inventar 111”, miercuri, 10 mai 2017, ora 18, la Sala Foaier.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Foaier, până pe 18 iunie 2017, de marți până duminică, între orele 10 și 18. Luni este închis. Intrarea este liberă.

”Muzeul, asemenea recensământului și hărții, este o versiune iar uneori chiar o ficțiune a trecutului. Timpul le perturbă continuu, în ciuda obstinației cu care acestea adună alte și alte urme. Ambiția de a reflecta trecutul, dacă există, este utopică. Trăind prin fragmente, muzeul le agregă în forme ce tind să fie totalizatoare, aproape intangibile, nu întotdeauna chestionabile. Mai mult, aceste variante ale TRECUTULUI sunt periodic conservate și restaurate, ca într-un veritabil cult. Unul din efectele muzeului este re-teritorializarea timpului. Prin depunerile sale succesive însă, muzeul se dovedește a fi și un sol ce poate oferi surprizele de care îndeobște are parte arheologul. Dintr-un muzeu centenar, cum este Muzeul Național al Țăranului Român, se pot extrage aleator probe alături de care să pornești într-un voiaj inedit, dar revelator prin propriul său trecut, nu de puține ori minat de situații dificile ori puncte de trecere aproape imposibile. O asemenea călătorie ne-am propus și noi, în al 111-lea an de existență, încercând să explorăm arhiva și colecțiile MNȚR prin expunerea a tot ce a fost înregistrat cu numărul de inventar 111. Este o continuare a explorărilor muzeale inițiate cu ocazia celebrării întemeierii MNȚR prin seria de evenimente Muzeul [in]vizibil”, se precizează într-un comunicat al Muzeului.