Muzeele şi copiii: publicul viitorului jpeg

Muzeele şi copiii: publicul viitorului

📁 Muzeele României
Autor: Dan Boicea
🗓️ 10 ianuarie 2013

Muzeele bucureştene îi atrag pe puşti în programe interactive, încercând să-i câştige încă de pe acum pe vizitatorii următorilor ani. Cei mici sunt invitaţi să descopere muzica lui Enescu şi viaţa de acum 500 de ani.

Muzeul „George Enescu“ din Bucureşti şi Muzeul Naţional de Artă al României au realizat două proiecte speciale în lunile ianuarie şi februarie. Muzeul „George Enescu“ din Bucureşti (Calea Victoriei nr. 141) a pregătit un program de muzică pentru familii cu copii care au vârste cuprinse între 2 şi 6 ani. Asociaţia „De dragul artei“ invită familiile să participe sâmbăta, pe bază de programare, la un program inedit de muzică şi de mişcare. Sunt propuse două teme diferite, fiecare dintre ele adaptată nevoii celor mici de a se manifesta liber şi creativ prin muzică.

O clădire muzicală

„Pe-un picior de-arcuş, la un pian jucăuş“ este un program pentru copiii din categoriile de vârstă 2-3 ani şi 4-6 ani. Poveştile despre Enescu copil sunt completate de jocuri muzicale stârnite de flaut, pian sau vioară. Recuzita formată din eşarfe şi cercuri colorate îi încurajează pe copii şi pe părinţi să se mişte pe ritmul muzicii. Programul oferă idei de joacă şi pentru acasă, în alte tonalităţi muzicale.

„Domnul Do şi Domnişoara La“ este un program pentru copiii din categoriile de vârstă 2-3 ani şi 4-6 ani. Personajele îi conduc pe cei mici prin muzeu şi îi ajută să perceapă ca pe o clădire muzicală întreg Palatul Cantacuzino, pentru că aici vibrează muzica. Partea de atelier constă în organizarea unei mici orchestre cu ajutorul copiilor, care vor fi personaje muzicale. Aceleaşi personaje muzicale aleargă prin ploaie pe sunete de tamburină, deschid uşi vechi în sunet de vioară şi susţin un scurt concert.

„A fost foarte frumos. Mulţumim pentru o dimineaţă minunată. Copiii râdeau în hohote, erau fericiţi. Ascultau muzica, o înţelegeau şi erau încântaţi“, spune Claudia Ghimiş, una dintre mămicile care au participat la programul „Muză. Muzică. Muzeu“.

Fragmente din opera lui George Enescu

Ideea proiectului a venit din necesitatea de a le propune celor mici programe de muzică şi de mişcare. Întreaga abordare educativă are drept principală miză creativitatea, iar prin îmbinarea mai multor arte în cadrul aceluiaşi atelier se urmăreşte stabilirea unui contact între copiii mici şi o serie de practici şi valori artistice. Totul are loc sub îndrumarea specialiştilor în educaţie muzeală şi dans creativ precum şi cu ajutorul unor muzicieni, care cântă fragmente din lucrările cunoscute ale lui George Enescu. Taxa de participare este de 60 lei pentru o familie formată din doi membri (părinte şi copil), 80 de lei pentru o familie formată din trei membri şi de 90 de lei pentru o familie formată din patru membri.

Meşterul Manole, redescoperit

În lunile ianuarie şi februarie, programele pentru familii organizate de Muzeul Naţional de Artă al României (Bucureşti, Calea Victoriei nr. 49-53) se desfăşoară în expoziţia „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului“, deschisă la parterul Galeriei Naţionale, sub genericul „Veşminte din trecut“. Muzeul îi invită pe copii să facă un salt în timp, în vremea legendarului meşter Manole, şi să vadă cum arătau oamenii pe atunci, cu ce se îmbrăcau şi ce făceau pentru
a-şi câştiga existenţa. Erau oare la fel ca noi? Frescele de la Mănăstirea Argeşului îi înfăţişează în detaliu, în aşa fel încât pot fi recunoscute materialele din care sunt făcute veşmintele precum şi obiectele şi podoabele pe care le purtau domnitorii, domniţele, ierarhii şi oştenii, în urmă cu 500 de ani.;

Un părinte şi un copil plătesc 60 de lei pentru a participa la programul „Muză. Muzică. Muzeu“.

Evenimentele de la Muzeul „George Enescu“

ll   Sâmbătă, 12 ianuarie, ora 10.30-„Pe-un picior de-arcuş, la un pian jucăuş“ (categoria 2-3 ani)

ll   Sâmbătă, 19 ianuarie, ora 10.30-„Pe-un picior de-arcuş, la un pian jucăuş“ (categoria 4-6 ani)

ll   Sâmbătă, 26 ianuarie, ora 10.30-„Domnul Do şi Domnişoara La“ – (categoria 2-3 ani)

ll   Sâmbătă, 2 februarie, ora 10.30-„Domnul Do şi Domnişoara La“ – (categoria 4-6 ani)

Evenimentele de la Muzeul de Artă

ll       Expoziţia „Veşminte din trecut“

Sâmbătă, 12 ianuarie, ora 11.00 (categoria 4-6 ani)

Duminică, 13 ianuarie, ora 11.00 (categoria 7-8 ani)

Sâmbătă, 19 ianuarie, ora 11.00 (categoria 9-10 ani)

Duminică, 20 ianuarie, ora 11.00 (categoria 11-12 ani)

Număr de locuri:10 copii în grupă

Preţ bilet:5 lei de persoană (copil sau părinte).

sursa:http://adevarul.ro/cultura/arte