Moş Nicolae aduce jucării vechi de 100 de ani la Muzeul de Istorie jpeg

Moş Nicolae aduce jucării vechi de 100 de ani la Muzeul de Istorie

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 6 decembrie 2012

Muzeul Naţional de Istorie a pregătit o expoziţie inedită pentru 6 decembrie, de Moş Nicolae. Mâine, de la ora 14.30, va începe vernisajul expoziţiei de jucării de colecţie din perioada 1895-1930, iar la sfârşitul evenimentului se va ţine un spectacol de datini şi colinde din zona Moldovei. Cei care doresc să vadă jucăriile de acum 100 de ani o pot face în fiecare zi, până pe data de 6 februarie 2013.

Expoziţia temporară „Bing. Magia jucăriilor” este realizată în parteneriat cu Asociaţia Colecţionarilor de Jucării Vechi. Maşinuţele, avioanele şi vaporaşele au fost produse de compania germană Gebrüder Bing (devenită ulterior Bing Werke) din Nürenberg, o mare firmă, care a marcat o nouă eră în istoria jucăriilor din toate timpurile. 

„Stilul Bing” a devenit standardul acestei industriei producătoare de jucării până în anii 1950, când masele plastice, nou inventate şi utilizate pe scară industrială, vor duce la o altă mutare majoră în tehnicile de producţie şi în aspectul general al jucăriilor. 

Ceea ce face ca jucăriile expuse să fie încă şi mai deosebite este faptul că sunt încă funcţionale, deşi unele dinrte ele datează de peste 100 de ani şi au supravieţuit la două războaie mondiale.  Nu mai puţin important este faptul că, adesea, jucăriile expuse sunt însoţite de ambalajul lor original şi de cataloagele de vânzări şi preţuri ale firmei, editate înainte de Primul război mondial. 

Cea mai veche jucărie prezentă în expoziţie este o lanternă magică cu doisprezece diapozitive din sticlă, păstrată şi etalată în cutia originală datând din 1889 iar cea mai “nouă” jucărie este un hidroavion din 1930.

sursa:http://adevarul.ro/cultura