Conflicte dintre generaţii png

Mormântul primul împărat chinez a fost profanat

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 28 noiembrie 2010

Cel puţin nouă persoane au fost reţinute, fiind acuzate că au profanat mormintele familiei lui Qin Shi Huang (259-210 î.Hr), primul împărat al Chinei, au informat autorităţile locale din provincia Shaanxi, situată în nordul Chinei, transmite vineri EFE.

Potrivit surselor, pagubele produse mormintelor aflate într-un mausoleu construit de împărat au fost foarte grave, pierzându-se obiecte şi manuscrise de mare valoare.

Conform agenţiei oficiale de ştiri Xinhua, la 20 octombrie a.c. muncitorii au descoperit o groapă de 30 de metri adâncime şi o suprafaţă de 3, 5 metri pătraţi, în care au găsit o frânghie de 30 de metri, nişte mănuşi, tuburi de oxigen şi un cuţit.

Pe de altă parte, presa susţine că reducerea locurilor de muncă în sezonul hibernal sporeşte numărul de profanări ale mormintelor, deoarece în interiorul acestora găsesc relicve antice.

Mormintele profanate fac parte din mausoleul cu o suprafaţă de 56 de kilometri pătraţi, unde sunt îngropate şi rămăşiţe pământeşti ale împăratului.

Împăratul Qin este celebru pentru faptul că a unificat China şi a dispus construirea Marelui Zid Chinezesc şi a unui palat subteran, situat chiar în mausoleu. Acesta nu a fost încă excavat, iar aici s-ar putea afla mormântul împăratului.

Dinastia fondată de Qin, care potrivit acestuia urma să dureze încă zece mii de ani, s-a destrămat în realitate la un deceniu după moartea împăratului