Meryl Streep, noua doamnă de fier jpeg

Meryl Streep, noua doamnă de fier

📁 Recomandări de film
Autor: Irina Manea
🗓️ 24 ianuarie 2012

"The Iron Lady” (Doamna de fier), care va rula în cinematografele româneşti de la jumătatea acestei luni, ne oferă un portret surprinzător şi intim al doamnei prim-ministru Margaret Thatcher, întruchipată de talentata Meryl Streep.

Unul dintre cele mai cunoscute şi influente personaje feminine ale secolului al XX-lea, Thatcher îşi croieşte drumul cu ambiţie într-o lume dominată de bărbaţi. Iar Meryl Streep ia foarte în serios posibilitatea de a explora bucata de istorie care poartă pecetea doamnei conservatoare, participând chiar la o sesiune din cadrul House of Commons, pentru a observa activitatea parlamentară. Zelul şi fervoarea cu care abordează rolul sunt caracteristice unei actriţe de talia ei;Streep domină clar acţiunea filmului, poate chiar până la o umbri puţin prin prezenţa sa impunătoare.

Cu toate acestea, reprezentarea filmică a lui Thatcher a fost criticată de copiii săi, Mark şi Carol, care au etichetat-o drept „o fantezie stângistă”. Traiectoria narativă tinde, ce-i drept, să accentueze imaginea unei femei care triumfă asupra sorţii, lăsând oarecum la o parte consecinţele nefaste ale perspectivelor sale politico-economice. Dincolo de orientările politice, „The Iron Lady” este un film interesant şi pentru că reconstruieşte povestea Doamnei Thatcher printr-o serie de flashback-uri. Pelicula va provoca, în mod cert, dezbateri nenumărate, mai ales în Marea Britanie, legate de moştenirea guvernamentală a anilor 1979-1990;dar, dincolo de posibilele greşeli de structură dramatică, Meryl Streep merită atenţia publicului prin capacitatea sa extraordinară de a recrea un suflet.