Lansarea volumului cu publicistica din ţară şi din exil a liberalului Mihail Fărcăşanu, primul director al postului de radio Europa Liberă jpeg

Lansarea volumului cu publicistica din ţară şi din exil a liberalului Mihail Fărcăşanu, primul director al postului de radio Europa Liberă

📁 Carte
🗓️ 22 octombrie 2013

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) lansează, joi, 24 octombrie, orele 17.00, la Jockey Club Român din Bucureşti (str. Episcopiei, nr. 9), volumul Viitorul libertăţii. Publicistică din ţară şi din exil (1944-1963) de Mihail Fărcăşanu, o selecţie de articole publicate de autor în decursul a aproape 20 de ani.

Volumul Viitorul libertăţii. Publicistică din ţară şi din exil (1944-1963) reprezintă un preţios document de epocă şi un instrument util pentru înţelegerea fenomenului exilului românesc din perioada comunistă, cu speranţă şi deznădejde, intrigi şi solidaritate.

Colecţia de texte publicistice, documente, interviuri şi scrisori semnate de Mihail Fărcăşanu este rezultatul eforturilor nepoatei acestuia, Pia Bader Fărcăşanu, în demersul său de a aduce mai aproape de publicul românesc figura fostului lider al tineretului liberal din anii 1940. Prima parte a lucrării cuprinde articole publicate în ţară, în ziarul oficial al Partidului Naţional Liberal, Viitorul, pe care îl conducea Mihail Fărcăşanu, începând din anul 1944 şi până la momentul interzicerii lui de către regimul comunist. Acestea constituie tabloul evenimentelor care au alcătuit procesul de instaurare a celei mai cumplite dictaturi cunoscute de România. Cea de-a doua parte reuneşte articolele în care Mihai Fărcăşanu pledează fervent pentru cauza României în străinătate. Acesta critică cu indignare evoluţia evenimentelor din ţară, sovietizarea şi tentativele de rusificare, regimul inuman la care era supusă societatea românească şi „abandonarea” ţărilor subjugate de Uniunea Sovietică de către occidentali.

În cadrul evenimentului moderat de Andrei Muraru, Preşedintele executiv al IICCMER, vor lua cuvântul Pia Bader Fărcăşanu, Cristian David, Emil Hurezeanu şi Dinu Zamfirescu.