Lansarea albumului (Ne)Linistea de Aurel Vlad jpeg

Lansarea albumului (Ne)Linistea de Aurel Vlad

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 17 septembrie 2014

Muzeul National al Taranului Roman va invita joi, 18 septembrie 2014, la ora 16.30, la libraria Carturesti, la lansarea albumului de arta (Ne)Linisteade Aurel Vlad. 

Invitat:Aurelia Mocanu, critic de arta

Sculptorul, nascut la Galati, in 1954, si-a definitivat studiile in cadrul Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, Sectia Sculptura. Incepand cu anul 2008, a devenit decan al Facultatii de Arte Plastice, Universitatea Nationala de Arte Bucuresti.

Aurel Vlad obtine un ansamblu ce evoca o indelungata cariera si o fina cunoastere a tehnicii sculpturii metalelor. Inspirat din arta primitiva, stilul sau este cu totul deosebit, in principiu, datorita tehnicilor inovatoare, dar evident, radacinile clasice nu sunt date uitarii, precum declara artistul insusi:

„Cred ca metodele mele nu difera cu nimic de metodele altor sculptori. Laboratorul meu este identic cu laboratorul oricarui sculptor. Atelierele noastre sunt la fel si, poate, nu foarte diferite de cele ale unor colegi din Grecia antica. Avem aceleasi gesturi, facem aceeasi truda, cream cu aceeasi bucurie. ”

Tehnica folosita de sculptor poate fi comparata cu un tip de decupaj, nu in hartie, ci in zinc sau tabla de zinc si colaj, cu ajutorul niturilor industriale.

„La santierul naval din Galati am descoperit pop-niturile si tehnologia de folosire a lor. Sunt din diferite metale si de diferite grosimi si lungimi. Am construit cu ajutorul acestei tehnologii toate lucrarile de mari dimensiuni pe care le-am creat pana acum. Si, parca urmand lectia sculptorilor greci, am introdus in lucrarile mari armaturi din otel de care forma este fixate cu aceleasi nituri. Asta mi-a permis ca unele lucrari realizate din tabla (de cupru sau zinc) sa le pot instala in spatii deschise, fixate pe fundatii.”