Lansarea albumului filatelic «Un secol de istorie  Făuritori ai Marii Uniri» jpeg

Lansarea albumului filatelic «Un secol de istorie. Făuritori ai Marii Uniri»

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 20 noiembrie 2018

Sub deviza „Celebrăm Centenarul Marii Uniri, Cinstim valorile României”, Romfilatelia, în colaborare cu Muzeul Municipiului București, a organizat joi, 15 noiembrie 2018, evenimentul de lansare a a albumului filatelic „Un secol de istorie. Făuritori ai Marii Uniri”.

Gazda evenimentului a fost Muzeul Municipiului București, un spațiu cultural de excepție, edificiu cultural emblematic al capitalei.

Evenimentul a avut loc în prezența unei distinse audiențe, amintind aici pe Domnul Emil Constantinescu, președintele României în perioada 1996-2000, Doamna Tomnița Florescu, viceprimarul Municipiului București, istoricul Sorin Antohi, Doamna reprezentanți ai domeniului muzeal, pasionați de filatelie.

Domnul Director Adrian Majuru, gazda evenimentului a dat cuvântul Domnului Președinte Emil Constantinescu care a menționat că în acest an Centenar trebuie să celebrăm toate Unirile românilor. Domnia sa a evocat un moment despre care se vorbește mai puțin, respectiv aniversarea a 140 de ani de la alipirea Dobrogei, ca urmare a Tratatului de Pace de la Berlin. Acest act istoric a fost opera unor mari oameni politici, respectiv Mihail Kogălniceanu, Ion C. Brătianu și, desigur Regele Carol I, care au știut să gestioneze o mare oportunitate și să integreze în Regatul României din punct de vedere administrativ și politic o regiune diversă din punct de vedere etnic și cultural. Domnul Emil Constantinescu a apreciat că statul român a reușit să aplice în Dobrogea un program vizionar, care s-a regăsit la sfârșitul Primului Război Mondial în cele 14 puncte ale președintelui american Woodrow Wilson.

romf jpg jpeg

A urmat Doamna Viceprimar Tomnița Florescu care a felicitat instituțiile partenere, Muzeul Municipiului București și Romfilatelia, pentru realizarea unui album filatelic de înaltă ținută apreciat și la nivel internațional, primarul orașul Madrid afirmând că este “o minune” și că va prelua acest exemplu de parteneriat și la Primăria din capitala Spaniei.

Apoi, Domnul profesor Sorin Antohi a evocat legătură puternică dintre marca poștală și istoria națională. Timbrele au fost un vector al proiectelor naționale în Principatele Române, iar celebrul Cap de Bour a fost emis la Iași în 1858 într-un moment în care Unirea era pe buzele tuturor, însă era așteptat un prilej internațional favorabil. De atunci, din 1859, timbrul românesc a marcat cele mai importante evenimente ale istoriei României și a omagiat personalitățile naționale. Domnul Sorin Antohi apreciază că se poate scrie o istoriei a țării urmărind emisiunile de timbre și de cărți poștale, deoarece aceste piese filatelice au circulat în tiraje de milioane de exemplare și au transmis o viziune asupra oamenilor, locurilor și evenimentelor.

Profesorul Antohi a apreciat de asemenea valoarea de colecție a albumului filatelic “Un secol de istorie. Făuritori ai Marii Uniri”, care prin timbrele care echipează produsul oferă un adevărat panteon al personalităților care au contribuit la realizarea celui mai de seamă proiect național al românilor.

În cadrul evenimentului, doamna Elena Ianoși a prezentat proiectul România unității pe înțelesul tuturor! Certificat de naștere – Trianon, care își propune să prezinte publicului larg evenimentele care au condus la Marea Unire prin artă, știință și activitate socială. În cadrul turneelor de promovare a proiectului sunt expuse fotografiile realizate de Samoilă Mârza la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, precum și alte imagini de epocă și lucrări artistice.

lajsdla jpg jpeg

Înainte de a da cuvântul Doamnei Cristina Popescu, Director General Romfilatelia, Domnul Director Adrian Majuru a menționat parteneriatul instituțional strategic cu Romfilatelia, ce durează de doi ani și a adresat felicitări și mulțumiri pentru produsele filatelice de excepție și a a dat asigurări că acest parteneriat va continua.

Directorul General Romfilatelia a menționat că în acest an centenar, timbrul românesc a aniversat 160 de ani, subliniind implicarea societății, ca o datorie de onoare, de aduce mai departe, prin timbre, tot ce au înfăptuit înaintașii, ideea de identitate națională. A mai spus că timbrul în sine se creează cu sufletul și a adresat mulțumiri in numele echipei pentru aprecieri, menționând că evoluția mărcii poștale reprezintă momentul ideal de a marca și valoriza tradițiile, personalitățile și evenimentele ce au marcat istoria poporului român.

În final, directorul general Romfilatelia a invitat personalitățile prezente să dezvelească și să semneze panoul filatelic aniversar.

Romfilatelia mulțumește Primăriei Municipiului București, Muzeului Municipiului București, partener strategic, respectiv, Domnului Director Adrian Majuru pentru colaborarea excepțională din acest an Centenar, ce a constat în realizarea unor mărci poștale de colecție, care omagiază valorile culturii și spiritualității românești și tuturor partenerilor și participanților la acest eveniment, cu gânduri de încredere și susținere reciprocă pentru proiectele viitoare.