Lansare "Viva Regina Maria!" la Gaudeamus 2016 jpeg

Lansare "Viva Regina Maria!" la Gaudeamus 2016

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 15 noiembrie 2016

Joi, 17 noiembrie, de la ora 18:00, redescoperim eleganța, diplomația și dedicarea Reginei Maria a României prin evenimentul de lansare a cărții "Viva Regina Maria. Un destin fabulous în reîntregirea României" (text, transcrierea manuscriselor din limba engleză și note-Diana Mandache). Vor lua cuvântul: Diana Mandache, istoric; Filip-Lucian Iorga, inițiatorul și coordonatorul colecției Istorie cu blazon; Eveniment desfășurat în prezența Alteței Sale Regale Principesa Maria a României. 

„Îmi petrec diminețile alergând în diferite spitale, sunt o mulțime, pline deja, și încerc să îmi împart timpul și simpatiile între toate, dar nimic din ce ne-a fost adus de pe câmpurile de luptă nu se compară cu ororile de neconceput pe care le-au produs bombele aruncate din aeroplane pe străzi.ˮ (Scrisoarea Reginei Maria către mama sa, 19 septembrie/2 octombrie 1916)

„Venită de tânără într-o țară îndepărtată din sud-estul Europei, Maria a adoptat noua identitate națională și s-a adaptat la realitățile balcanice. Purtând aura augustei sale ascendențe, Regina Maria a devenit neașteptat de populară în anii războiului... A vizitat și a încurajat militarii răniți, orfanii de război, dar și copiii din satele sărace ale Moldovei, a organizat spitale, ambulanțe și cantine. A sprijinit Crucea Roșie română și a colaborat cu societățile similare ale aliaților. Mai mult, a purtat corespondență cu șefi de stat, verii săi, prezentând situația politică a țării, iar cu personalități ale Conferinței de pace de la Paris a vorbit despre oameni, frontiere, drepturi istorice și alianțe.”-DIANA MANDACHE

15073451 1167319990028479 1111021375863761653 n 0 jpg jpeg