Lansare Intelectuali la cratiţă jpeg

Lansare Intelectuali la cratiţă

Volumul colectiv de amintiri culinare intitulat „Intelectuali la cratiţă", semnat, printre alţii, de Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Emil Brumaru şi Ana Blandiana, Oana Pellea, va fi lansat pe 5 aprilie, la Green Hours, în prezenţa autorilor

Coordonat de Ioana Pârvulescu, volumul „Intelectuali la cratiţă - Amintiri culinare şi 50 de reţete" este o carte cu poveşti în şi din bucate... Publicată la Editura Humanitas, cartea dezvăluie amintiri din bucătărie ale unor personalităţi ale vieţii culturale româneşti.

Alivencile lui Gabriel Liiceanu, reţeta de „cozonac-trandafir al bunicii Ecaterina Filipescu", dezvăluită de Monica Pillat sau găluşti cu marmeladă (sau prune) ale lui Mircea Cărtărescu sunt doar câteva exemple.

„Dintr-un motiv obscur, scriitorii, intelectualii, artiştii sunt consideraţi, prin prejudecată, oameni aflaţi la kilometri depărtare de «cratiţă». M-am gândit că n-ar fi rău ca lumea să-i vadă şi-n alt loc decât în turnul de fildeş fără bucătărie, în care i-a aşezat, de cele mai multe ori pe nedrept, tradiţia. Aş fi vrut ca aroma mâncărurilor să-i lege, cu mâinile ei lungi şi transparente, pe cei care citesc şi mănâncă de cei care scriu şi gătesc", spune coordonatorul proiectului, Ioana Pârvulescu.

În carte semnează texte Adriana Babeţi, Adriana Bittel, Ana Blandiana, Emil Brumaru, Mircea Cărtărescu, Marius Chivu, Livius Ciocârlie, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Ioana Nicolaie, Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu, Oana Pellea, Monica Pillat, Andrei Pleşu, Tania Radu, Antoaneta Ralian, Grete Tartler, Vlad Zografi.