Lansare de carte: „Henri Mathias Berthelot  Prietenul României” jpeg

Lansare de carte: „Henri Mathias Berthelot. Prietenul României”

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 20 martie 2019

Joi, 21 martie, ora 16:00, în Aula Magna a Universității Transilvania din Brașov va fi lansat volumul pentru copii „Henri Mathias Berthelot. Prietenul României”, purtând semnătura istoricului Mihaela Simina. 

Primăvara se simte în martie, la Brașov, și prin evenimente care aduc aerul prospețimii și reînnoirii în plan spiritual, iar „Târgul de CArte și Muzică Libris” este un vestitor al primăverii culturale în orașul de la Poalele Tâmpei.

În cadrul „Târgului de CArte și Muzică Libris”, joi, 21 martie, ora 16:00, în Aula Magna a Universității va fi lansat volumul istoric destinat copiilor „Henri Mathias Berthelot. Prietenul României”; scris în română și franceză și foarte bine „asezonat” cu ilustrații reprezentându-l pe iscusitul general francez, volumul se adresează nu doar celor mici, ci și în general, iubitorilor de istorie. În timpul primei conflagrații mondiale, Berthelot a avut o contribuție importantă la reconstruirea, dotarea și instrucţia Armatei române, ce avea să scrie la Mărăști, Mărășești și Oituz unele dintre cele mai frumoase pagini din istoria poporului român.

De ce o carte pentru copii cu acest subiect ? Răspunde în prefață cărții, Mihaela Simina: „Pentru că istoria începe cu și de la ei, de la copii. De ce un personaj? Pentru că oamenii fac istoria, iar dacă cei mai tineri și mai curioși îi cunosc pe cei mai importanți și mai buni, lumea toată va avea de câștigat. De ce generalul francez Henri Mathias Berthelot? Pentru că, așa cum spune și titlul volumului, a fost un adevărat prieten al României și a ajutat țara într-un moment cheie din istorie, în Primul Război Mondial, care pentru România s-a încheiat cu succesul realizării unității naționale. Și pentru că între România și Franța există o istorie îndelungată și specială pe care generalul Berthelot, poreclit de români Taica Burtălău, o pune într-una din cele mai strălucitoare lumini. Parole d’honneur”.

3  Coperta Henri Mathias Berthelot jpg jpeg
1  afiș lansare H M  Berthelot jpg jpeg