Autor 1706 vizualizări


Editura Corint vă invită la un eveniment cu totul special: lansare de carte „De la Palatul Domnesc de pe Podul Mogoșoaiei la Palatul Regal de pe Calea Victoriei. Arhitectură și decoruri (1866–1947)” de Gabriel Badea-Păun

Invitați: Gabriel Badea-Păun – istoric de artă, Adrian Cioroianu – istoric, Georgeta Filitti – istoric, Filip-Lucian Iorga – istoric, coordonatorul colecției Istorie cu blazon . Moderator: Ana Antonescu, director editorial Editura Corint. La finalul lansării se va organiza o sesiune de autografe. 

Grație unei bogate iconografii constituite din imagini mai puțin cunoscute sau inedite și unei minuțioase documentații în Arhivele Naționale privilegiind arhitectura și artele decorative, sunt evocați mai bine de o sută de ani din zbuciumata istorie bicentenară a palatului care, de la casa neoclasică a lui Dinicu Golescu de pe Podul Mogoșoaiei, devenită Curte Domnească sub Alexandru Dimitrie Ghica și reședință a domnitorilor Alexandru Ioan I Cuza și Carol I, la eclecticul edificiu din Calea Victoriei al regilor Carol I și Ferdinand I, și cel Art déco din vremea lui Carol al II-lea și Mihai I, a reprezentat centrul puterii politice românești. 

Despre autor: 

Gabriel Badea-Păun s-a născut la Sinaia, în 1973. Studii de istorie la Universitatea din București, doctor în istoria artei al Universității Paris IV-Sorbona (2005). A publicat mai multe volume, dintre care: Carmen Sylva, uimitoarea regină Elisabeta a României, 1843–1916, traducere din limba franceză Irina-Margareta Nistor, Editura Humanitas, București, 2003, ediție revăzută și adăugită în 2007, 2008, 2010 și 2012; versiuni în limbile franceză și germană în 2011; Portraits de société XIX–XXe siècles, prefața de Richard Ormond, Citadelles et Mazenod, Paris, 2007, cu varianta engleză The Society Portrait, from David to Warhol, traducere din limba franceză de Barbara Mellor, Vendome Press, New York și Thames & Hudson, Londra, lucrare distinsă cu Prix du Cercle Montherlant-Académie des Beaux-Arts (Paris, 2008); Le Style Second Empire. Architecture, décors et art de vivre, Citadelles et Mazenod, Paris, 2009, lucrare distinsă cu Prix Second Empire– Fondation Napoléon (Paris, 2010); Mecena și Comanditari. Arta și mesaj politic, Noi Media Print, București, 2009; Pictori români în Franța (1834–1939), Noi Media Print, București, 2012. A fost decorat în 2009 cu ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler și în 2010, de către M.S. Regele Mihai I, cu Medalia pentru Loialitate – Regele Mihai I.