Lansare de carte: "Firida ruşinii" de Ismail Kadare jpeg

Lansare de carte: "Firida ruşinii" de Ismail Kadare

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 9 februarie 2016

Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 10 februarie, ora 19, la Libraria Humanitas de la Cişmigiu la lansarea romanului “Firida Rusinii”, de Ismail Kadare, recent apărut in colectia "Raftul Denisei", coodonată de Denisa Comănescu. “Firida Rușinii” face parte din „ciclul otoman“, scris de Ismail Kadare în anii ’70, care îi oferă prilejul unei meditații asupra opresiunii și a terorii într-un stat totalitar.

La eveniment vor vorbi Excelenta Sa Dl. Ilir Tepelena, Ambasadorul Republicii Albania in Romania, Sabina Fati, jurnalista si scriitoare, Vlad Zografi, scriitor si senior-editor Humanitas si Marius Dobrescu, traducatorul volumului.

Dezbaterea va fi moderata de Denisa Comanescu, director general Humanitas Fiction.

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, pe fundalul decăderii inevitabile a Imperiului Otoman, Ali Pașa din Ianina își clădește un principat independent. Pentru a preîntâmpina extinderea rebeliunii, sultanul îl pedepsește cu cruzime, expunându-i capul în piața centrală din Istanbul, în firida destinată trădătorilor. Ismail Kadare reconstituie cariera acestui personaj misterios, născut albanez, dar integrat perfect în mecanismul înșelător al administrației otomane. Ali Pașa — admirator al lui Napoleon Bonaparte, cu care a întreținut relații diplomatice, și al poetului George Byron, pe care l-a găzduit în drumul acestuia spre Grecia — a dus o viață plină de fast, dar s-a comportat ca un satrap oriental, strivind fără milă orice tentativă de a i se contesta autoritatea. Fără să-și propună să scrie un roman istoric, Kadare recompune cu detalii de mare finețe atmosfera capitalei otomane, dominată de puterea absolută a suveranului, precum și angrenajul cumplit căruia îi cad victime nu numai cei învinși, ci și învingătorii. 

Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervari la numarul de telefon 021 311 40 01 sau la adresa de email cismigiu@humanitas.ro, in limita celor 100 de locuri disponibile, pana la data de 4 februarie, ora 18.30