Lansare de carte   Centrul istoric al Chişinăului jpeg

Lansare de carte - Centrul istoric al Chişinăului

📁 Carte
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 11 martie 2011

Pe data de 10 martie a avut loc lansarea unui album cu caracter enciclopedic intitulat „Centrul istoric al Chişinăului la începutul secolului al XXI-lea. Repertoriul monumentelor de arhitectură”.

Cartea, apărută la Editura Arc din Republica Moldova, reprezintă o sinteză a monumentelor cu valoare cultural-istorică din Chişinău. Cartea cuprinde informaţii despre arhitecţii şi proprietarii monumentelor, despre modificările efectuate de-a lungul timpului, şi descrie particularităţile stilistice şi arhitecturale ale monumentelor. De asemenea, sunt incluse fotografii istorice şi actuale şi schiţe pentru fiecare monument în parte.

„Cartea este voluminoasă, include peste 900 de adrese, pentru că la unele adrese sunt câte două, câte trei monumente. Lucrarea se deschide cu o scurtă istorie e municipiului, scrisă destul de accesibil pentru mai multe categorii de cititori, iar partea consistentă a lucrării o constituie descrierea monumentelor în ordine alfabetică după denumirea străzilor”, declară Tamara Nesterov, doctor în studiul artelor.

Potrivit lui Tudor Stavilă, doctor în studiul artei, lucrarea reprezintă un concept foarte diferit de tot ceea ce a apărut până acum în Republica Moldova, are o structură foarte logică şi deţine cele mai precise informaţii despre patrimoniul arhitectural al centrului istoric al Chişinăului.