La Râşnov este (R)EVOLUTION! jpeg

La Râşnov este (R)EVOLUTION!

Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului de Film Istoric Râșnov oferă iubitorilor de cultură o săptămână cu peste 40 de proiecţii cinematografice, expoziţii, concerte şi fel de fel de activităţi speciale, toate acestea având ca temă „(R)Evolution”. Oraşul din Ţara Bârsei este gazda generoasă a festivalului în perioada 29 iulie-7 august şi îşi aşteaptă vizitatorii pentru a le oferi o „(r)evoluţie” a istoriei şi cinematografiei. 

 Pe lista proiecţiilor se află şi două documentare româneşti recente, de mare succes:„Războiul Regelui” şi „Împărăteasa roşie – Viaţa şi aventurile Anei Pauker”.

Lansat la aniversarea a 150 de ani a Casei Regale a României, „Războiul Regelui” este cel mai complex documentar care oferă adevărul în privinţa momentului 23 august 1944 şi a abdicării Regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947. Pelicula este rodul unei cercetări îndelungate, de 13 ani, echipa de producţie având ca scop restabilirea adevărului istoric în privinţa rolului jucat de către Casa Regală în cel de-Al Doilea Război Mondial. Ceea ce face specială această peliculă este cel mai amplu interviu acordat vreodată de către Majestatea Sa, Regele Mihai I.

logo festivalul jpg jpeg

Cel mai nou documentar al regizorului Radu Gabrea, lansat pe 19 iunie, „Împărăteasa roşie – Viaţa şi aventurile Anei Pauker” urmăreşte, de asemenea, linia descoperirii adevărului istoric, motivaţia regizorului fiind aceea că „readucerea în prim-plan a adevăratei biografii a Anei Pauker este mai mult decât necesară”. Documentarul are la bază cartea lui Robert Levy, Ana Pauker:The Rise and Fall of a Jewish Communist / Gloria și decăderea Anei Pauker, mărturiile şi analiza mai multor istorici şi politologi precum Vladimir Tismăneanu sau Adrian Cioroianu, dar şi importante materiale de arhivă oferite de către Arhiva Națională a României, Arhiva Națională de Filme, Biblioteca Academiei Române.

Lista documentarelor care vor rula la Râşnov cuprinde însă teme variate:tragicul eveniment de la Cernobîl şi povestea oamenilor afectaţi de explozia din 26 aprilie 1986, trecerea de la comunism la o societate bazată pe principii moderne în Europa de Est, mărturia cutremurătoare a ultimului supravieţuitor basarabean a lagărului cu regim sever Kolîma, din ţinuturile îndepărtate ale Rusiei. Filmul-documentar „Selma” prezintă povestea liderului american Martin Luther King şi a soţiei sale, Coretta Scott King.